Prestani da se trudiš toliko

Pusti, sve što pokušaš biće jalovo. Ako uporno pokušavaš da popraviš stvari, verovatno samo udaraš glavom o zid. Tvoja sopstvena anksioznost je u prvom planu, ona vodi tvoje postupke i tera te da iznova nalećeš na taj zid. Prestani da pokušavaš. Daj prostora i vremena i sebi i drugoj osobi. Možda će naboj vremenom opasti, glave se ohladiti. Možda će doći do zatvaranja, spontano. A možda neće. Možeš da živiš i sa tim. Samo pusti.

hannah busing vGHMXnD5A0I unsplash e1594303176547 Emotivno zatvaranje – sa samim sobom

Оdržavaj svoj integritet

Nemoj dozvoliti da te određuju i opredeljuju postupci druge osobe. Ako je u pitanju težak razvod i ti si se našao u ulozi krivca i još gore, tako si predstavljen deci (ukoliko ih imate), moraš postaviti granice i odbiti da igraš ulogu koja ti je namenjena. Ne reaguj na izazove, ne ponašaj se po scenariju koji ti je pripremljen. Ako su u pitanju odnosi sa članom porodice, ili prijateljem sa kojim i dalje imaš zajedničke prijatelje, odredi granice ostalim članovima porodice i prijateljima – nije njihovo da posreduju i savetuju, jer time vam ugrožavaju integritet, koliko god bili vođeni najboljim namerama. Živi svoj život prema svojim vrednostima, a vreme će učiniti svoje – deca će odrasti i sama će shvatiti kako stvari stoje, porodica i prijatelji će prihvatiti tvoj stav i naučiti da poštuju tvoja osećanja i tvoje granice.

Ne odsecaj se od svojih osećanja

Ostani protočan, ne potiskuj emocije. Zatvaranje ćeš pronaći samo ako ostaneš u bliskom kontaktu sa sobom. Vremenom, uspećeš da oprostiš sebi i drugima, ako tome težiš. Prihvati svoje osećanje gubitka i prođi svesno kroz sve faze tugovanja i žaljenja – poricanje, ljutnju, strah, tugu. Potrebno je vreme za tugovanje, na svim nivoima. Prihvati svoj neuspeh, stid, ljutnju, razočaranje. To je dragoceno iskustvo koje stičeš – i ne moraš ponovo. Bićeš bolji, stabilniji, imaćeš više razumevanja i tolerancije. I naučićeš da pustiš, oprostiš i zatvoriš – sam sa sobom.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

 

 

Comments