Asertivnost je jedna od najvažnijih veština komunikacije, jer se zasniva na jednakom poštovanju svojih i tuđih potreba, mišljenja, osećanja, stavova. Ako niste asertivni, možda ste agresivni, ili pasivno agresivni, ili pasivni.

Pasivnost

Kada je neko pasivan, onda zadovoljava potrebe drugih, stavljajući svoje potrebe u drugi plan, ili ih potpuno zanemaruje. Pasivne osobe izbegavaju sukob i plaše se da izraze svoje želje i potrebe. Veruju da će, ukoliko izraze svoja prava osećanja, njihovi odnosi biti uništeni. Umesto da izraze svoju zabrinutost, oni ćute. Iako su možda povezani sa sobom, sa svojim osećanjima, oni su tužni, uznemireni i ljuti, jer njihove potrebe nisu zadovoljene.

Agresivnost

Agresivna osoba zadovoljava svoje potrebe i „gazi“ preko tuđih potreba, osećanja i želja. Ova osoba je nasilnik, koji viče, zastrašuje, vređa ili upućuje neprijatne i cinične primedbe. Agresivci se ne plaše uništavanja odnosa, oni to sami čine, jer su ekstremno spremni da zanemare druge i zadovolje sebe, ne vodeći računa o tome kako se druga osoba oseća i koliko je povređena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danny Schwarz (@dannyschwarz)

Pasivna agresija

Pasivno agresivne osobe izražavaju bes i frustraciju na indirektan način – odbijaju da zadovolje potrebe drugih, ali izbegavaju direktan sukob. Oni umeju da ćute, ili da se ponašaju kao da je sve u redu, na način koji u drugoj osobi izaziva osećanje krivice, odnosno, svojim držanjem stavljaju do znanja da su uvređeni i nezadovoljni, ali ne daju nikakve konkretne informacije o tome. Što druga osoba više insistira na razgovoru, ili pokušava da zapodene svađu, pasivno agresivan tip se sve više povlači u uvređeno ćutanje, negodovanje i otpor.

Asertivnost

Asertivne osobe suočavaju se direktno sa drugima, ali pritom nisu nasilni i neprijatni, već spremni i otvoreni za dijalog. Ne izbegavaju diskusije i sukobe, ne izvinjavaju se zbog svojih osećanja, već nastoje da ih iznesu tako da ih druga osoba shvati. Oni su dobro prilagođeni i održavaju zdrave odnose. Neće čekati da se naboj nakupi, već će rešavati problem čim se pojavi. Izražavaju svoje potrebe i osećanja na način koji ne povređuje osećanja drugih. Uspešniji su i u svojim ličnim odnosima i u karijeri, jer odbijaju da se nameću, da budu nasilni ili pasivni, ostaju otvoreni za komunikaciju i uvek su spremni da traže rešenja.

Comments