Korišćenje „ja“ izjava je odličan način da budete asertivni – umesto da nekoga kritikujete zbog njegovog ponašanja, izrazite kako se osećate („postajem nervozan kad mi se čini da me ignorišeš“, „uznemirim se kad mi ne odgovoriš na poruku“…).

Preuzmite odgovornost za svoja osećanja i ne krivite druge. Kada se nekome obraćate sa „ti“ i nabrajate šta ta osoba čini (da vas naljuti i iznervira), vi napadate i drugu osobu automatski stavljate u poziciju odbrane. Pokušajte, pa ćete primetiti razliku – izjave „uvek me ignorišeš“ ili „zašto mi nikad ne odgovoriš na poruku“ izazvaće svađu, ljutnju i uvređenost i omogućiće drugoj osobi da se ponaša pasivno ili pasivno agresivno, a problem neće biti rešen. Ako upotrebite „ja“ varijantu, pozivate drugu osobu na razgovor i razmatranje problema, bez osuđivanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Danny Schwarz (@dannyschwarz)

Ako ste veoma ljuti, dajte sebi vremena da se ohladite, pre nego što razmotrite to kako se zaista osećate i pre nego što budete u stanju da inicirate asertivnu komunikaciju.

Setite se da smo svi jednako vredni i važni

Vaše potrebe i osećanja jednako su vredne i validne kao i osećanja i potrebe drugih ljudi. Poštujući sebe, poštujete i druge, a nastupanje sa poštovanjem, čak i u raspravi, obezbeđuje uspostavljanje zdravih, otvorenih i trajnih odnosa.

Naslovna fotografija: instagram.com/dannyschwarz

Brankica Milošević

Comments