Učite od najboljih – a u domenu pregovora, FBI ima najbolje stručnjake, koji svojim pregovaračkim umećem rešavaju napete i opasne situacije, u kojima je nekome upereno oružje u glavu. Profesionalci znaju kako da postave prava pitanja, kako da uspostave komunikaciju sa različitim tipovima, kako da nekome postanu simpatični i da ga ubede da su na njegovoj strani, kako da izazovu interesovanje i probude želju za saradnjom. Svi ovi psihološki trikovi mogu veoma uspešno da se primene u svakodnevnom životu.

Prikupite informacije, odradite pripreme

Videli ste to na filmu – pre nego što stupi u kontakt sa otmičarima, pregovarač prikupi o njima sve što se zna. Svaki podatak može da otkrije neku skrivenu slabost i pruži pregovaraču prednost u odsudnim trenucima. Pa, ako želite da promenite paket usluga kod mobilnog operatera ili provajdera, pre isteka ugovora, prvo istražite kakve sve usluge i popuste kompanija nudi, kakve povoljnosti daju dugogodišnjim i novim korisnicima i ko je najrelevantnija osoba kojoj treba da se obratite. Precizirajte šta želite, šta vam najviše odgovara i započnite pregovore u kojima ćete se služiti sledećim psihološkim potezima.

Razgovarajte kao voditelj noćnog programa na radiju

Sagovornik treba da oseti u vašem glasu smirenost, pouzdanost i toplinu. To ćete postići ako govorite sporije, dubljim tonom (kao u poverenju) i smešite se dok govorite. Ljudi su navikli na pritužbe i napade, pa ćete ovakvim pristupom osvojiti prvi korak ka cilju – sprečićete ih da zauzmu odbrambeni stav i biće manje sumnjičavi.

Započnite izvinjenjem

Ako je prvo što kažete “izvinite”, skrenućete pažnju sagovornika – zapitaće se zašto mu se izvinjavate. U startu ste mu probudili radoznalost i iznenadili ga, ali na način da se u tome oseća dobro. Izvinjenje je razoružavajući potez, kojim ukazujete poštovanje, umesto da izražavate potrebu za dominacijom u razgovoru i preuzimanjem moći, što sagovornika navodi da zauzme odbrambeni stav.

Comments