Dodajte “ovo će možda biti neprijatno”

Nakon ove rečenice, sagovornik će se namrštiti, očekujući da čuje šta je to neprijatno, a kada iznesete svoju zamisao, shvatiće da nije ni upola tako neprijatno, kao što je očekivao i laknuće mu. Sve što kažete nakon upozorenja da će biti neprijatno, prosto će izazvati olakšanje.

Umesto da se žalite, izrazite zahvalnost

Ovaj postupak se naziva “iznuđivanje empatije” – to je strategija kojom dovodite sagovornika dotle da shvati šta želite, a da pritom nije svestan da ste mu to nametnuli. To ćete postići tako što ćete umesto izražavanja pritužbi, izraziti zahvalnost – to je poslednje što sagovornik očekuje. U slučaju razgovora sa predstavnikom provajdera recite nešto ovako “godinama koristim vaše usluge i veoma sam zadovoljan saradnjom i vašom odgovornošću prema klijentima, pa sam malo zbunjen što moram da tražim povoljniju uslugu, jer mi je vaša kompanija do sada obezbedila sve sadržaje pod vrlo povoljnim uslovima…” i pažnja sagovornika je na vašoj strani.

Iznesite zahtev u formi poređenja

Ako tražite povoljnije usluge, sada je trenutak da se oslonite na informacije koje ste prikupili u stilu, “vidite, za nove korisnike imate brojne pogodnosti, sa kojima bolje prolaze od vernih klijenta koji svoje obaveze plaćaju na vreme, to me zbunjuje, kako to da rešimo?”. Pritom, glas voditelja noćnog programa igra presudnu ulogu – budite blagi i smireni, da se sagovornik ne bi osećao pritešnjeno i prozvano.

Kad to sve usledi posle pohvale uslugama koje vam kompanija pruža, blizu ste ostvarenja svojih namera – sagovornik će se na svaki način potruditi da vam izađe u susret i da pronađe klauzule koje se mogu primeniti na obezbeđivanje povoljnosti za vas.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments