Loše snalaženje u društvu (socijalna fobija)

Čak i kada ste veoma društveni i komunikativni, možete da iskusite elemente socijalne fobije – momente nelagodnosti u interakciji sa nepoznatim osobama, u poslovnom okruženju, pa čak i prilikom porodičnih okupljanja. Kada želite da se prikažete u najboljem svetlu, osećate se nesigurno i čini vam se da su sve vaše slabosti i negativne osobine u „spot-lajtu“, da svi vide baš ono što ne želite da pokažete, da vas pogrešno shvataju i kritički procenjuju.  U takvim situacijama, setite se, pre svega, da se većina onih od čije procene i kritike strahujete i zazirete, oseća slično kao i vi i da razmišlja o sebi i utisku koji ostavlja, da im fokus uopšte nije na vama i da primećuju i detektuju daleko manje, nego što se pribojavate. Pripremite se za takve susrete, da biste unapred baratali temama o kojima možete da razgovarate sa onima koje ne poznajete dobro, ili da biste vodili kurtoazne razgovore o nekim opštim stvarima. Uvek možete razgovarati o vremenu, aktuelnim događajima na društvenoj i kulturnoj sceni, o novinama u tehnologiji, o sportu… Ne izbegavajte društvo i pronađite zabavu u tome da posmatrate druge i da se usredsredite na njihovo ponašanje i govor tela, umesto da razmišljate o svojoj nespretnosti. Shvatite svaki kratak razgovor koji ste prebrodili uspehom i „upišite“ ga u svoja dostignuća.

Previsoki standardi  (perfekcionizam)

Potreba za dostizanjem sopstvenih najviših standarda u svemu, može da vam uništi sposobnost uživanja u životu, zajedno sa samopouzdanjem. Perfekcionisti nikada nisu zadovoljni i uvek će osećati da su mogli bolje, odbijaće pohvale koje im drugi daju i kritikovati sebe, ne osećajući da zaslužuju da budu vrednovani. Perfekcionizam vas može uvesti u obziljne zdravstvene (psihološke i fizičke) poremećaje, kao što su iscrpljenost, nesanica, poremećaji u ishrani, depresija…

Način da izađete na kraj sa preteranim očekivanjima od sebe jeste premeštanje fokusa vrednovanja – vrednujte sebe prema trudu, pažnji, energiji koju ste u nešto uložili, a ne prema rezultatima, koji često ne zavise od vas. A evo i korisnog trika – zapitajte se da li biste dostigli svoj najviši standard, kada biste u nekoj oblasti bili deset procenata bolji nego što ste sada. Ako ni tada ne biste ostvarili vrhunski domet, onda nije vredno truda. Shvatite da se perfekcionizam zasniva na principu „sve ili ništa“ a da je u životu najmanje takvih situacija i da većina situacija zahteva kompromisna rešenja. Radite na sebi – upoznajte sebe, vrednujte svoje vrline, prihvatite svoje slabosti, naučite da volite sebe takve kakvi ste.

Naslovna fotografija: instagram.com/nicolassimoes

Brankica Milošević

Comments