Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Savladaj 10 veština rešavanja problema

Taktike za izbegavanje “sagorevanja” na poslu

Zašto je britanski stil zakon u muškoj modi

Greške koje muškarci prave u nezi kose (i kako da ih ispraviš)

Zašto treba da radiš 100 čučnjeva dnevno

Sudar sa stereotipom: Šta vam žene rade i kad im je stalo do vas?

Hipnagogija, kreativno stanje uma

Hipnagogija, kreativno stanje uma

1/2

Stanje svesti koje ima karakteristike vizije ili sna, čulnih pojava i koje se javlja u procepu između jave i sna, u psihologiji se zove hipnagogija. Mnogi smatraju da je ovo stanje ključ za oslobađanje kreativne energije – pisci drže pored kreveta beležnice, kako bi mogli ne ustajući da zabeleže ideje koje ih preplavljuju u tom stanju i mnogi umetnici govore o tome kako su inspiraciju za slike, priče i filmove pronašli u svom umu, u trenucima budnog spavanja. To je najčešće onaj trenutak pre nego što utonemo u san, kada nam nešto sine i kad znamo da dobru ideju moramo nekako da uhvatimo, da je ne bismo zaboravili, kao što zaboravljamo snove.

U stanju hipnagogije, koje je slično REM fazi, um je fluidan i pojačano asocijativan, vrti misli, ideje, sećanja, osećanja, stvarajući slobodne asocijacije između različitih koncepata. Ali za razliku od REM faze, dovoljno ste svesni da možete da se probudite i uhvatite i zabeležite svoje ideje.

Upečatljivi čulni utisci koji mogu da se jave u fazi hipnagogije, mogu da budu veoma uznemirujuće, a tada se označavaju kao hipnagoške halucinacije i smatraju se poremećajem spavanja.

U stanju hipnagogije, otvaraju se vrata podsvesti i mogući su kreativni uvidi, koji zaobilaze kalkulacije racionalnog uma – rešenja problema mogu da dođu kroz mentalne slike i “aha” doživljaje, direktno iz podsvesti.

Wannabe TV

Editors choice