Razne mentalne tehnike razvijene su na osnovu saznanja o postojanju ovog “prolaza” između svesnog i podsvesnog. Znajući da postoje “vrata percepcije” koja možemo otvoriti u hipnagoškom stanju, na određenoj moždanoj frekvenciji koja se javlja neposredno pre uranjanja u san, praktičari su osmislili razne meditacije, opuštanja i druge alternativne tehnike za samospoznaju, kao i za pronalaženje rešenja za konkretne probleme. Um obuzet razmatranjem nekog problema i brigom, ne uspeva da poveže različite koncepte, da posmatra sliku iz šire perspektive i postiže duboke uvide, ali sklonje u stranu, utišan u meditaciji, on prestaje da bude prepreka direktnim spoznajama. U hipnagoškom stanju komuniciramo sa svojim bićem i dostupni su nam naši podsvesni resursi, koji nam mogu biti od praktične koristi.

Kada ne možemo da razrešimo neku muku, obično sami sebi savetujemo da treba to da prespavamo, odnosno, da je “jutro pametnije od večeri”. Mi se i ne znajući oslanjamo na resurse koji su nam dostupni samo u posebnom stanju, na određenoj frekvenciji na kojoj racionalni um ne funkcioniše i odlazi u drugi plan.

Postoje razne tehnike naručivanja snova, odnosno odgovora na pitanja koja upućujemo svojoj podsvesti, koji će doći u obliku neke vizije, utiska, upečatljivog sna, iz koga ćemo se probuditi sa “aha” doživljajem. To znači da je naš um u stanju hipnagogije obavio zadatak i da su putevi unutrašnje komunikacije krajnje nekonvencionalni, kreativni i slobodni. Pokušajte da pred spavanje svoje probleme poverite svojoj podsvesti, da tražite uputstva i odgovore sami od sebe i posmatrajte šta će se dogoditi. Vremenom ćete u tome biti sve bolji, pa će vam komunikacija sa sopstvenom podsvešću ući u naviku i postati veština i dnevna praksa.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments