Put osamostaljavanja nikako nije lak, ima mnogo izazova, izaziva mnogo strahova, ali je isto toliko lep i zanimljiv. Već kada dođeš na početak svojih dvadesetih dolazi i vreme da počneš da brineš o sebi, bez mnogo tuđe pomoći, a u svemu tome veoma pomaže kada rešiš da svoj život preseliš u neki drugi, sasvim novi grad. Iako možda već kao idej izaziva paniku, mnogo je razloga koji će ti reći da je mladost pravo vreme za to.

Novo mesto – novi ti

Ako od svog rođenja živiš u istom gradu, sa svojim roditeljima, sigurno je da onda nisi upoznao sebe do krajnjih granica, jer jednostavno nisi imao priliku za to. Novo mesto u kojem počinješ jedan drugačiji život omogućiće ti da “raširiš krila”, da vidiš šta sve to možeš da uradiš i šta sve možeš da postigneš, mnogo puta bez podrške i tuđe “ruke”, ali i mnogo puta mnogo lakše i lepše nego kada je neko tu ko ipak donosi i odluke u tvoje ime. Novi grad ti omogućava da upoznaš novog sebe, zapravo, da upoznaš sve svoje sposobnosti, za koje nisi ni znao da ih imaš.

Postaješ otvoren za drugačije perspektive

Dok je mesto u kom si do sada bio uticalo na tebe s te strane da je čak i tvoj dnevna rutina uvek bila ista, jer drugačije ni ne može, što zbog tvog okruženja, ograničenih mogućnosti, kulturnih karakteristika, novi grad ti daje sasvim nove mogućnosti u tom pogledu i mogućnost da sagledaš sve iz drugačijih perspektiva. Drugi grad ti omogućava da upoznaš nove ljude, često i ljude iz raznih krajeve tvoje i drugih zemalja. Da upoznaš neke drugačije, tebi nepoznate navike ponašanja i funkcionisanja, a to su sve bitna iskustva koja će učiniti da sazrevaš i postaneš dosta stabilnija ličnost.

samostalnost 3 Idi dok si mlad: Razlozi zbog kojih treba da se preseliš u potpuno novi grad
Comments