Kada nastupate otvoreno (jer ne umete drugačije) zaprepastiće vas saznanje da ljudi uglavnom pokušavaju da protumače vaš stav i vaše reči, umesto da ih shvate tako kako su izraženi. Zato ste vi bukvalista u svetu paralelnih značenja, preosetljivosti ega i komunikacije između redova i često ispadate glupi, iako ste veoma inteligentni, jer ne pretpostavljate da nečije stavove i izjave treba tumačiti i u njih sumnjati, nego prihvatate stvari onako kako su vam prezentovane. Jer polazite od sebe, a to je greška koja vas uvaljuje u neprilike. Zaboravljate da i drugi polaze od sebe, a da ti drugi nisu vi.

Izazovi sa kojima se iskreni i neposredni svakodnevno sreću2 Izazovi sa kojima se iskreni i neposredni svakodnevno sreću (1. deo)

To što ste vi direktni i iskreni, ni malo ne inspiriše druge da postupaju isto tako

Postavite pitanje, jasno, neposredno i direktno. Tražite informaciju, uputstvo, ili prosto DA ili NE. I dobijete neki odgovor, koji prihvatite tako kako vam je pružen. Ako imate dovoljno iskustva u lupanju glavom o razne zidove, gubljenju u raznim kamuflažnim šumama, i ošamućivanju od raznih magli zaluđivanja, bićete u stanju da nakon dobijenog odgovora pomislite da to možda nije istinit odgovor ili da vam je tako serviran da bi vas naveo na pogrešan zaključak, ili da je vrlo diplomatski sročen i da sadrži informaciju koju ste tražili, suptilan hint na ključ za problematiku kojom se bavite. Možda ćete, posle mnogo takvog iskustva čak biti u stanju i da se prilagodite takvoj komunikaciji i da brže shvatate šta vam se kazuje, odnosno, ne kazuje. Vi nećete nikoga obučiti u neposrednosti i iskrenosti, ali dobićete temeljnu obuku u zamagljivanju, izvrdavanju i stavljanju do znanja. Zbog čega ćete se osećati kao retard, koji nikako da nauči osnovno, jer nikako ne kapira zašto drugi ne bi prešli na viši nivo. O, zaključićete da ste vi na višem nivou komunikacije, zato što uopšte niste retard, ali bićete veoma nesrećni zbog tog zaključka i ipak ćete se osećati kao retard.

Comments