Snaga volje je sposobnost samokontrole, spremnost da ne podlegnete impulsima koji vas vode u destruktivne akcije, ili vas odvraćaju od konstruktivne akcije, kao i sposobnost da istrajete na nekom putu, sve do ostvarenja onoga što ste zacrtali. Snaga volje je i prevazilaženje otpora koji imate prema stvarima za koje znate da treba da ih uradite, da su dobre i korisne za vas na duge staze, kao i prevazilaženje spoljašnjih prepreka i rešavanje problema na koje nailazite na svom putu.

Samodisciplina je pratilac volje i omogućava vam istrajnost, da fizički, emotivno i mentalno izdržite u teškim situacijama i da ne odustanete, sposobnost da umesto jednokratnog zadovoljstva i utehe izaberete trud koji treba da uložite da biste ostvarili nešto veće, vrednije i trajnije.

volja 1 Jačanje volje i samodiscipline – put ka uspehu

Kad imate volju i samodisciplinu, onda birate kako ćete odgovoriti na izazove, kako ćete reagovati i ponašati se, umesto da se prepuštate osećanjima i impulsima – odgovorni ste i svesni.

Najjednostavnije ćete razviti snagu volje i samodisciplinu tako što ćete raditi baš ono što biste najradije izbegli i odložili. Čim počnete da osećate otpor, mrzovolju, malodušnost, setite se da vas to slabost iskušava i da je to prelomni trenutak u kome treba da upotrebite volju i da obavite ono što vas odbija i izaziva otpor.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments