WANNABE MAN EDITORIJAL: QUIET REBELLION

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Blog

Kad je strpljenje precenjeno

1/2

Šta u stvari znači biti strpljiv?

Čekaš nešto što će se desiti u budućnosti (ili možda ipak neće), nešto što će ti doneti satisfakciju, staviti krunu na tvoje delo, zaokružiti tvoje napore, ulaganja i dokazati da se strpljenje isplatilo. U redu, mnoge stvari ne možeš ni da pokreneš ni da uradiš odmah, postoje dugoročni projekti, tokom kojih se odnosi i okolnosti menjanju i uslovaljavaju promene tvojih prvobitnih planova, ali to što moraš stalno da se baviš “negom” tih projekata, spada u življenje u sadašnjosti, a ne u strpljenje.

Naučen si kao dete da je “strpi se” opomena, koja te sprečava da radiš nešto što želiš sada, da moraš da sačekaš i “budeš dobar” iz nerazumljivih razloga, da bi kasnije bio nagrađen (ili je nagrada to što si samo opomenut, a nisi dobio batine, recimo). Kasnije, strpljenje se povezuje sa mudrošću i prihvatanjem, ali i to je sve dakako maglovito i neodređeno – da li je onaj ko je strpljiv nagrađen na kraju? Ili to nikada nećeš saznati, jer nisi imao strpljenja da sačekaš kraj?

Možda je strpljenje precenjeno. Možda treba da koristiš svoju snagu i sposobnost ovog momenta. Možda treba da deluješ i stupiš u akciju. Ali, postoji razlika između impulsivne akcije (besan sam i nekome razbijam glavu, ili demoliram stan) i spontane akcije (postupam bez razmišljanja, ali konstruktivno, jer me neki osećaj u deliću sekunde naveo na to).

Svi ti poručuju da treba da živiš u sadašnjosti, jer se ovde i sada kreira budućnost. Ako si prisutan, uključen i budan sada, onda strpljenje nije tvoja alatka, nego spontanost. Delovanje bez razmišljanja, oslonjeno na onaj osećaj u stomaku, na glas vodiča koji ti kaže “stani” ili “daj gas” ili “skači” nakon čega se obično ispostavi da je ta akcija spasla glavu za dlaku i tebi i onima oko tebe.

Wannabe TV

Editors choice