Biti strpljiv, znači čekati. Ponekad moraš da čekaš, iako te izjeda potreba da se sve što pre završi. Ako je nešto loše, neka se već jednom desi, da možeš da se suočiš sa tim i da nešto preduzmeš. Ako je nešto lepo i dobro, možda će toliko iščekivanje učiniti da na kraju to lepo i dobro izgleda manje i ne bude tako sjajno i vredno, kao što si zamislio očekujući. Čekanje stvara očekivanja, a očekivanja dovode do razočaranja.

Možda je strpljenje zapravo, disciplina čekanja sa prihvatanjem, a bez očekivanja. U tom smislu, povezivanje sa mudrošću u potpunosti ima smisla.

Ali ako se sada dešava nešto loše i osećaš se loše, ne treba ti strpljenje, nego spoznaja. Nađi šta je ono što možeš da promeniš, na šta možeš da utičeš i radi to. A onda pronađi sledeću stvar.

Možda možeš da promeniš posao. Ili svoju poziciju u timu. Možeš da radiš van posla ono što želiš, što je tvoja prava strast i da budeš zahvalan što ti posao obezbeđuje egzistenciju, pa možeš da eksperimentišeš sa svojim interesovanjima.

Ne možeš da promeniš svoju genetiku, ali možeš da utičeš na način na koji se ispoljava, da praviš zdravije životne izbore i da vodiš računa o sebi, da ulažeš u svoj rast i razvoj na svim planovima.

Uvek nešto možeš da učiniš. Da poboljšaš svoje sada i ovde.

Naslovna fotografija: instagram.com/rsimacourbe

Brankica Milošević

Comments