Sve manje te interesuju površni odnosi

Ono što je ranije bilo poželjno u odnosima – emotivna distanca, neuplitanje, uživanje u seksu i neobaveznom druženju – prestaje da bude zanimljivo. Jer je na nivou društvene kurtoazije – ljubaznosti i ćaskanja koje baš i nemaju neki smisao. Sve više te zanima dubok, smislen i ozbiljan odnos, sa nekim sa kim imaš da podeliš mnogo više od povremenog intimnog susreta. Postaješ otvoreniji i iskreniji u komunikaciji sa osobama koje te privlače i nisi spreman da gubiš vreme na nekog ko te ne zanima dovoljno, ili ko nema iste vrednosti.

Radije se ne upuštaš u sukobe

Više nisi onaj koji skače da rešava neki problem, neku nepravdu ili svađu, pa i pesnicama, ako treba. Jer shvataš da ne treba i da nisi pozvan da se uplićeš, osim ako te neko ne zamoli, pa možda čak ni tada. Pošto imaš dovoljno sopstvenih bitaka koje te angažuju, u stanju si da drugima prepustiš njihove bitke. Uzbuđenje pronalaziš u diskretnijim, kulturnijim i manje primitivnim aktivnostima.

Kad prebaciš iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti 1 682x1024 Kad prebaciš iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Konačno znaš ko si i šta želiš

Što i jeste svrha prelaženja sa ekstrovertnog na umereno introvertni mod – kad poznaješ i vrednuješ sebe, ne treba ti potvrda drugih, ne moraš da se porediš sa njima, niti da se takmičiš. To je za napaljene klince (ekstremne ekstroverte), a ne za osobe od integriteta. Znaš šta voliš, šta te ispunjava, čemu težiš, kao što znaš i gde su ti granice, šta ne trpiš, ne želiš i ne možeš. Na kraju dana, sam sa sobom osećaš se kao kod kuće, jer si zadovoljan sobom i svojim životom.

Fotografije: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments