Kada ulazite u neki odnos iz pogrešnih razloga, kada krećete sa mesta u sebi, sa koga ne možete daleko da stignete, onda je bolje da to uopšte i ne radite. Ostanite sami još neko vreme i nastojte da se pomaknete sa tog nezgodnog mesta u sebi. Osvestite svoje motive i nađite one prave. U suprotnom, naći ćete samo površne, neispunjavajuće i nezadovoljavajuće odnose, koje ćete brzo prekidati. Naći ćete sebe, kako idete iz veze u vezu, ne uspevajući da pronađete to što tražite – jer to što tražite nije druga osoba, nego vi sami, vaša svest i jasnoća, vaš mir i saznanje o tome šta vam je stvarno potrebno. 

Ne bi trebalo da tražite nekog, kada pokušavate nešto da dokažete

To je veoma čest motiv, naročito ako ste radili na sebi i sada želite potvrdu da ste nešto uradili, da ste postali privlačniji, uspešniji u emotivnim odnosima, spremniji na izazov. Dokazivanje izgleda kao regularan motiv, jer ste na njega navikli. Naravno da želite i drugima da dokažete da ste se promenili i da ste u svemu bolji (možda čak i više nego sebi), ali emotivni odnosi nisu poligon na kome treba da pokažete svoje performanse i osvojite neke poene. Možda želite da vaši prijatelji priznaju da ste car svemira, ili da bivša bude ljubomorna i shvati šta je izgubila, ali ponašajući se tako, vi nastupate sa gubitničkog mesta – luzer u vama hoće da dokaže da je postao pobednik. Ali, kada zaista utešite i izlečite tog unutrašnjeg gubitnika, nikakva vam pobeda neće biti potrebna i uopšte nećete želeti bilo šta i bilo kome (pa ni sebi) da dokazujete. Dokle god vas se tiče šta drugi misle, dok želite da osvojite poštovanje i boli vas etiketa gubitnika (onog koji je “držao sveću” dok su ostali muvali neke cure) vi ste i dalje na istoj poziciji – gubitničkoj – iako ste se išlifovali, naučili da razgovarate sa ženama i počeli da širite svoje vidike. Stvari se pokreću, ali to sakupljanje iskustva za kojim žudite, samo je takmičarski adrenalin. Ljubav je još daleko od vas. 

Tražite upotpunjenost 

Verujete da vaša „druga polovina“ treba to zaista da bude – da vas upotpunjava, kompletira, čini celinu sa vama. Ali, to znači da tražite neku nedovršenu osobu, jer ste i sami nedovršeni, da biste jedno drugom bili ortopedska pomagala. Ova karikature vaše želje za upotpunjenjem je gruba, ali je istinita. Pravi spoj dve srodne duše nije spajanje dve ranjene i fragmentirane ličnosti, već, povezanost dve svesne i integrisane individue, na potporu zajedničkom razvoju i evoluciji. Možda je romantična pomisao da dve osobe čine jedno celo, ali zapravo, samo dve celine mogu podneti teret i odgovornost ljubavi i posvećenog odnosa. Ako tražite nekoga da ispuni vaše praznine i nadoknadi vaše nedostatke, to je isto što i dokazivanje. Vi tražite trofej, koji će povećati vašu vrednost činjenicom da ste ga osvojili, a time ispunjavate zahteve ega, a ne srca. 

Partner nije tu da vas “krpi” – zato se i zove “partner” a ne “tehnička podrška” ili “serviser” ili “hitna pomoć”. Nije posao druge osobe da vas kompletira i dovršava, ako osećate da imate rupe i nedostatke, nije vam potrebna emotivna proteza, već emotivni i duševni rast i razvoj. 

Comments