Verujete da na to imate pravo 

Postoji razlika između onoga što zaslužujete i na šta imate prava. Svako zaslužuje da bude voljen. Nema pravo na to. Vaše zasluge leže u vašem integritetu, vašim vrlinama, snazi i hrabrosti da znate šta želite i da ostvarujete svoje snove. Dok se prava mere mnogo sitnijim merama – ako verujete da imate prava na seks, zato što ste platili večeru u skupom restoranu i osim novca potrošili deset dana trudeći se oko neke žene, vi ste na nivou trgovine, a ne zasluge. Možete možda neku ženu izmanipulisati osećanjem krivice i potezanjem prava u stilu “ja sam učinio to i to i to vredi nagrade”, ali na njoj je da odluči da li će vam nagrada biti što vas neće odmah odbaciti kao kretena, ili će proceniti da je dovoljan poljubac. Ne potežite svoja prava pred ženama, jer njihovo je svako pravo da vas odbiju, ako osećaju da nisu tretirane kako valja. 

Život postavlja zamke 

Ponekad se ne radi o vama, o tome šta ste učinili, naučili zaslužili. Neke životne stvari se jednostavno ispreče. Možda su to karmički dugovi, možda su slučajnosti, možda je sama priroda života takva,da sabotira vaše planove, jer ima neki sopstveni, nedokučivi plan. Pojave se problemi koji imaju prioritet i koji zahtevaju vaše posvećivanje i oduzimaju vam svu energiju i drže vam pažnju, toliko da nemate vremena i mesta ni za šta i ni za kog drugog u svom životu. Porodični problemi, zdravstveni problemi, problemi na poslu i egzistencijalna borba. To se stalno dešava i u takvim okolnostima je nemoguće započeti i održati kvalitetan odnos. Zato bolje ostanite sami još neko vreme. 

Možda jednostavno niste spremni 

Ponekad prosto niste spremni, koliko god želeli da krenete dalje, da nekog upoznate, da se “vratite u sedlo”. Možda još niste preboleli raskid ili gubitak voljene osobe i sa tim teretom zaista nećete moći da započnete nov odnos na zdravim osnovama. Ponekad ste “izgladneli” i nestrpljivi da nešto doživite i požurujući događaje, ponašajući se grubo i netaktično, odbijate od sebe osobu sa kojom biste mogli da imate dobar odnos, kad biste joj dali malo više prostora i vremena i ukazali više poštovanja njenim potrebama i granicama. Ponekad ste nesigurni i želite da se vežete za nekog pre vremena, da ne biste rizikovali da budete ostavljeni. A možda ste zaljubljeni u zaljubljivanje i srljate iz odnosa u odnos, tražeći onaj osećaj “leptirića u stomaku”, emotivne angažovanosti koji vas oživljava i koji vam govori da je sve u redu, da ste sjajni i poželjni i da je život lagan i divan. I to je siguran znak da niste spremni za stvaran odnos i da je bolje da budete sami i bavite se samospoznajom. 

Naslovna fotografija: instagram.com/jonaskautenburger

Brankica Milošević 

Comments