Pomirite se sa neizvesnošću

Sigurnost je samo privremena, uvek će se desiti nešto nepredviđeno i nikada nećete moći sve da kontrolišete ili predvidite. Težite jasnoći u onome što vam je važno – ličnim ciljevima, razvoju karijere, trenutnim projektima – ali imajte u vidu da je sve podložno promenama u svakom trenutku. Budite fleksibilni, otvoreni za promene, kompromis, improvizaciju – nikada ništa neće biti savršeno i tačno onako kako ste zamislili. I to je u redu. Jer uvek možete da se prilagodite i delujete onako kako zahteva momenat. 

Pronađite vreme za druženje i zabavu 

To ne znači da ćete se vikendom opijati sa ortacima, da biste zaboravili koliko ste pod pritiskom i da biste sebi stvorili lažan osećaj da živite dinamičnim i ispunjenim životom. Kada mnogo i posvećeno radite, potreban vam je sistem podrške, a to su vaši prijatelji, aktivnosti i sadržaji koje delite sa bliskim ljudima iz čistog zadovoljstva i zabave. Idite na utakmicu, ili koncert, izlet, vožnju bicilom sa prijateljima tokom vikenda. I nađite sat, dva par puta nedeljno da sa nekim bliskim prosto sednete da popijate kafu i porazgovarate, ili izađete na neko dešavanje van planova i rasporeda. Održavajte povezanost sa ljudima koji su vam važni, opuštena okupljanja i neobavezna druženja koja ne zahtevaju mnogo planiranja i usklađivanja, najbolje će vam napuniti baterije i dati vam osećaj pripadnosti i bliskosti. 

Kreirajte rutine koje vam odgovaraju 

Svima je potrebna drugačija rutina, pa zato pronađite onu koja vama najviše odgovara. Držanje svog rasporeda, odlaska na spavanje i ustajanja uvek u isto vreme, jutarnjeg vežbanja, čitanja pred spavanje – daje vam strukturu i može vam sačuvati stabilnost i smirenost kada vam je raspored pretrpan. Rutina ublažava neke mentalne napore, kada morate da donosite odluke u hodu, obezbeđuje vam „prazan hod“ odnosno, opuštanje i pauze u neprekidnom radu, koje su vam neophodne. 

Nema ničeg lošeg u tome da vam posao i karijera budu na prvom mestu, ali to neće ići ako sebe zapostavite, jer vi ste sredstvo ostvarenja svojih ciljeva i planova i zato je potrebno da funkcionišete, da budete „upotrebljivi“ i delotvorni, svakog dana. Zato morate voditi računa o sebi. 

Naslovna fotografija: instagram.com/tobiasrtr

Brankica Milošević 

Comments