Najlakše je složiti se oko toga da je danas teško i kompleksno biti muškarac – na pitanje kako, ima mnogo odgovora i svi su verodostojni. Stare ideje muškosti (snaga, testosteron, žilavost, dominacija) su svakako prevaziđene, ili barem unapređene. Danas se i strejt muškarci šminkaju i ulepšavaju, a emotivna inteligencija se sve više razvija i ceni kao neophodna osobina ljudskosti. Emocije više nisu rezervisane za žene, ali neravnoteža među polovima još uvek postoji, iz milion razloga. Svi još uvek imamo mnogo protora za učenje, razvijanje, emancipaciju i evoluciju, a muškarcima je potrebno još mnogo rada na otkrivanju, razumevanju i prihvatanju sebe. Mnogo je otvorenih pitanja – da li su tradicionalne predstave o muškom alfa identnitetu zaista štetne i treba li ih odbaciti u potpunosti, ili modifikovati? Na kakvim vrednostima odgajamo svoje sinove, koliko će im naše greške olakšati, a usmeravanja pomoći? Da li je ovo dokle smo stigli, najbolje što možemo? Evo kakve odgovore na ova ključna pitanja o tome kako danas biti muškarac, odgovaraju muškarci različitih profesija, interesovanja i senzibilteta.

Chris Hemmings je novinar i TV voditelj, koji je napisao knjigu “Biti muškarac u stvarnosti mačo kulture” i drži radionice u školama, na fakultetima i firmama, kako bi promovisao ideje o tome šta to znači biti muškarac. Njegov rad se bazira na osnaživanju empatije kod mladića. Biološki, muškarci imaju manje empatije, a sociološki, dečaci se uče i vasptivaju da budu grubi i da kriju osećanja. Autor smatra da dečake treba ohrabriti u pokazivanju empatije, jer se struktura društva i porodice promenila. Mnogi mladići odrastaju uz svoje samohrane majke, provodeći vrlo malo vremena u društvu očeva i drugih odraslih muškaraca i doživljavajući svoje majke kao hraniteljice i čuvare, koje hrane porodicu. Dečake treba naučiti da brižnost nije samo ženska osobina i da je takođe i odgovornost muškog sveta – pogotovu ovakvog kakav je danas.

Terry Brazier, profesionalni vojnik u Irskoj gardi, koji je iskusio učešće u oružanim sukobima, otvoreno je govorio o svojim post-traumatskim stresnim poremećajima i o ssvojim osećanjima. On kaže da je vojska napravila čoveka od njega, da se tako razvijao i mnogo naučio o životu i svetu u kome živi, ali da tradicionalan put muškarca mnogo otežava otvaranja po pitanju emocija i poveravanja svojih istinskih briga i problema, a to je naročito izraženo u vojsci. Kada se, posle sukoba u Avganistanu vratio “normalnom” životu i shvatio da u njemu ne može da učestvuje, da se loše oseća, da je pun užasa i mračnih, pa i suicidnih misli, pokušao je da kanališe svoja osećanja vežbanjem u teretani. Postao je veoma istaknut sportista i snaga, žilavost i dominacija su mu i dalje važni, ali on to shvata drugačije: “Za mene je snaga da vidim sam sa sobom ko sam i od kakvog sam materijala. Izdržljivost znači da priznajem da se plašim i prihvatam to, a u međuvremenu, dominacija se sastoji u fokusiranju na ono čime mogu da upravljam i što mogu da učinim, a ne na brigu o stvarima koje su van moje kontrole.”

Ant Smith je performer i autor “Biblije malog penisa”, čovek koji često govori o muškim strepnjama zbog veličine penisa – čak je pre nekoliko godina organizovao “Veliku žurku malih penisa”. On veruje da se očekivanja od muškosti menjaju nabolje, ali da još uvek nije sasvim jasno kako da muškarci ispune ta očekivanja. Za sada, muški svet je sve bolji u razmatranju toga šta nije u redu sa uvreženim shvatanjem muževnosti, iako tek treba da pronađe sve ključeve koji će otključati promenu paradigme. Današnji muškarci shvataju toksičnost poistovećivanja muževnosti sa ulogom hranitelja – a ipak nastavljaju da plaćaju pri izlasku i ne osećaju se dobro kad žena insistira da podeli račune. On ističe da su se muškarci dugo definisali debljinom novčanika, kao i veličinom penisa, ali da ni jedno ni drugo nije donelo sreću ni jednom braku. Samosvest je najvažniji kvalitet koji muškarci treba da dostignu, jer je sve što ste do sada definisali kao pravo muško ponašanje, zastarelo. Savremeni muškarac mora da stupi u kontakt sa svojom ženskom stranom, ne odbacujući tradicionalne muževne karakteristike (snagu, zaštitu, brigu o porodici).

Comments