Transrodni glumac Ian Harvie (stand-up komičar, pojavio se u seriji “Will and Grace”) iznosi mudro zapažanje, koje je stekao svojom borbom da shvati sebe, svoj rod i svoj pol.

“Jednom kada sam morao da očistim glavu i budem u telu, istraživao sam kako je to biti muškarac. Kao ljudsko biće, muškarac se apsolutno ne razlikuje od žene, sada to znam. Biti muškarac, to znači biti pristojno ljudsko biće, biti obazriv, razmisliti pre nego što progovoriš i razmotriti svoje privilegije. Razmotriti sistem dominacije, odreći se nekog dela kolača koji imamo u društvu i zapitati se šta možemo sa tom privilegijom da učinimo, da se nešto promeni na bolje. To ono što danas znači biti muškarac.”

Matt Farquharson je pisac, TED predavač, otac i suprug (bračni par drži uredničku platformu za roditeljstvo “Mama Pukke i Papa Pukke”, sa video snimcima nagrađivanim u podkastu komedije) i on savetuje muškarcima da budu promišljeni. Kaže da ga je očinstvo pretvorilo u umiljatu snajku koja se raznežuje nad fotografijama pasa i naučilo ga vrednosti prevazilaženja ega, strpljivosti i nesebičnosti. Oseća se odgovornim za model emotivnih odnosa koji sa svojom suprugom pruža svojim kćerima, pa nastoji da bude ljubazan i korektan prema njihovoj majci. “Mislim da je preovlađujuća “klima” prisilila muškarce da budu pažljiviji, da razmotrimo uticaj onoga što kažemo i činimo, a to ne može da bude loše.” Savremene oblike negativnosti pripisuje digitalizaciji i savremenoj komunikaciji, koja podržava toksičan otpor dodatnom razmišljanju.

Muškarci i dalje mogu da budu glasni i hrabri, samouvereni i posvećeni herojskim delima, ali šire preispitivanje koncepta muževnosti otvorilo je nove puteve ka stvarima koje je generacija pre smatrala ženskastim, kao što je povezanost sa decom.

Muževnsot je očigledno pomerila granice i pritom, osim uskogrudosti i rigidnosti, nije ništa izgubila. Ali, biti muškarac je danas zahtevnije i kompleksnije nego ranije, u čemu muškarci novog veka još uvek pokušavaju da se orijentišu i pronađu sebe – nema gotovih uloga koje će preuzeti od svojih očeva, nema čvrstih granica i podela i od muškaraca se traži nova vrsta odgovornosti, prema sopstvenim i tuđim osećanjima.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments