Dobre odluke su one koje dugoročno gledano, rešavaju neki problem, ili donose dobit. Ali često morate samo da sanirate posledice i donesete kratkoročne odluke, pa da se posle bavite rešavanjem problema koji nastaju iz ovakvih situacija. Ponekad je najlakše odlučiti kad morate da delujete i nemate nikakav manevarski prostor, a ponekad su to i najbolje odluke (ponekad i nisu). Kad niste u tesnacu i kad imate vremena i prostora da neku odluku donesete na najbolji način, ovako ćete to učiniti lakše.

Definiši problem

Najpre je potrebno da se orijentišete, a to znači da tačno definišete problem. Sagledajte svoju poziciju, pokušajte da to učinite objektivno, distancirajte se od emotivnog naboja – a možda vam taj naboj predstavlja najveći problem i čini da situaciju ne sagletavate realno. Pozabavite se prvo onim što vam predstavlja prepreku jasnom sagledavanju problema.

Pozitivan pristup

Ako krenete od toga da vam nešto neće uspeti, da je sve protiv vas, da nije pravi trenutak i da ćete sigurno zabrljati, na korak ste od neuspeha. A ako krenete od toga da nešto pokušavate i preduzimate zato što verujete da ćete uspeti i da ćete u tome imati podršku i razumevanje i da nema boljeg trenutka nego što je sadašnji, možda vas od uspeha deli više od nekoliko koraka, ali sasvim je izvesno da idete ka tome – ka uspešnom rešavanju problema. Zato je tok vaših misli, odnosno, njihova pozitivnost, među najvažnijim faktorima donošenja konstruktivnih odluka i uspešnog rešavanja problema.

Comments