Odredi cilj

Da biste ka nečemu stremili, morate znati šta je to i gde se (bar otprilike) nalazi. Odnosno, morate da znate šta hoćete da postignete. Nije dovoljno da hoćete da prestane da se dešava ono što se dešava. Ili da počne nešto da se dešava, jer se ne dešava ništa. Treba da imate viziju, da znate kako želite da se osećate na kraju priče, jer ta slika puna detalja, ta emocija jeste vaše svetlo na kraju tunela, ono koje vas vodi i usmerava. Najuspešniji biznismeni, menadžeri, sportisti, koriste metod vizualizacije u suočavanju sa zahtevnim i teškim situacijama, pri donošenju ključnih i bitnih odluka.

Napravi plan i kreni u akciju

Isplanirajte korake koje ćete preduzeti. Podelite čitav obiman put koji treba da pređete do cilja na manje segmente i bavite se planiranjem prvog, drugog i eventualno trećeg koraka. Ostanite otvoreni za modifikovanje plana u hodu i kad uglavnom obavite te početne radnje, nastavite da planirate naredni segment delovanja, u skladu sa promenama koje su u međuvremenu nastale.

Proceni urađeno

Kad se okrenete i pogledate dokle ste stigli, videćete da ste nešto uradili i da nema mesta malodušnosti, beznađu i odustajanju. Tako ćete ohrabriti sebe da nastavite, da donosite male odluke unutar onoga ka čemu ste se orijentisali, donoseći inicijalnu odluku. Čestitajte sebi na svakom koraku i na svakom (malom) pomaku koji ste napravili – sve što vas vodi napred, ka sledećoj fazi, ka novim izazovima i odlukama, je uspeh i zasluga.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments