Večernja kupka 

Ukoliko imate kadu, priuštite sebi večernje opuštanje u toploj kupki. Napunite kadu, napravite penu, pustite laganu muziku i donesite lampu ili sveću, umesto centralnog osvetljenja. To zaista opušta i napete mišiće i napete nerve i priprema vas za zdrav san. Potopite se do brade u vodu, zatvorite oči, osećajte kako vam je telo lagano i sve lakše sa svakim izdisajem – jer vas napušta stres, prosto odlazi iz vas. Ako ste navikli da se ujutru tuširate, možete prizvati sličan osećaj pod tušem – pustite da preko vas teče mlaz tople vode, žmurite i zamišljajte kako voda spira i odnosi svu lošu energiju, sve brige, sav umor, nesigurnost i neprijatna osećanja. Uživite se, osetite kako iz vas nestaje sve što vas opterećuje – za pet minuta ovakve “meditacije” pod tušem, osvežićete se i započeti dan daleko opušteniji i spremniji za sve izazove. 

Nacrtajte osećanja 

Ovo je poznata terapeutska tehnika i služi da kanališete osećanja, da ih izbacite iz sebe, na konstruktivan način. To što ne znate da crtate, ne treba da vas sprečava, jer ne pravite umetnički rad, niko neće videti ni ocenjivati to što ste nacrtali, a osim toga, kanalisanje osećanja na ovaj način može vas potpuno iznenaditi. Crtajte žmureći, nemojte razmišljati, pustite ruku da šara po papiru. Intenzitet sa kojim to čini, oblici i šare koje se pojavljuju, mogu da vam pokažu koliko ste opterećeni, ljuti ili tužni, čak i kada uopšte niste svesni tih osećanja – samo gledajte svoju ruku kako crta, kakve poteze pravi (široke ili stisnute), koliko pritiska papir i koliko senči i “zacrnjuje” i sve će vam biti jasno. Kada vidite svoja osećanja, onda ste ih se i oslobodili i to ćete zaista osećati kao mentalno i fizičko olakšanje. 

Istežite se 

Kad god imate priliku, uradite nekoliko vežbi istezanja. Možete ih raditi i na poslu, kad ustanete sa stolice da se protegnete i razmrdate, a kada ste kod kuće, možete ih raditi na podu, kao da se zagrevate za vežbanje. Malo istezanja je dovoljno da vam popusti napetost u ramenima i vratu (gde se stres i opterećenost nagomilavaju), kao i u krstima (uglavnom zbog mnogo sedenja), ubrzaće vam puls i prokrvljenost, kao i dotok kiseonika i osećaćete se osveženo i opuštenije nego pre istezanja. 

Naslovna fotografija: instagram.com/brianshimansky

Brankica Milošević 

 

Comments