Kao što možeš da nabilduješ mišiće i poboljšaš svoje fizičke performanse, tako možeš da vežbaš i mozak – tri minuta dnevno umne vežbe poboljšava pamćenje i povećava inteligenciju. Ovo su vežbe koje treba da praktikuješ za bildovanje uma:

Posmatranje

Posmatranje se razlikuje od gledanja, po tome što angažuje vašu analitičku pažnju. Uključite svest, primajte utiske, analizirajte viđeno i definišite svoja osećanja i stavove u odnosu na ono što posmatrate. Na ovaj način povezujete informacije sa svojim unutrašnjim doživljajem, razvijate sposobnost zapažanja i podstičete maštu. A to su sve elementi razvijene inteligencije.

Slušanje i osluškivanje

Kao što posmatrate, tako slušajte i osluškujte – sve što se dešava u spoljnom svetu, kao i u vašem unutrašnjem. Osluškujte osećanja bližnjih (razvijajte empatiju), osluškujte svoj unutrašnji glas, slušajte šta vam ljudi govore neposredno i osluškujte ono što vam poručuju između redova. Uključite svoje antene i hvatajte različite signale i frekvencije – tako razvijate svoju intuiciju i inteligenciju.

Razgovor i komunikacija

Slušanje i osluškivanje vam izoštravaju percepciju, upućuju vas na poznavanje sebe, analitičko mišljenje i rezonovanje, razvijaju vašu inteligenciju “u dubinu” – vaš introvertni “vetikalni” deo. Razgovor i komunikacija razvijaju vaš ekstrovertni, “horizontalni” deo, ono što razmenjujete sa okolinom, što od sebe dajete drugima i primate od njih. Unapređujte svoje veštine komunikacije – razgovarajte sa ljudima sa pravim interesovanjem (upotrebljavajući posmatranje i osluškivanje), budite uključeni, primajte inforamacije i pružajte fidbek i ne zaboravite da se komunikacija samo jednim delom odvija verbalno.

Comments