Odlaganje – pokušaj psihe da produži uživanje u sigurnosti, koji oblikuje pristup životu. I sabotira rast i razvoj. Što je zadatak teži i značajniji, veće je iskušenje da ga odložiš. Skoro niko ne želi da preduzme težak posao sređivanja sopstvenog haosa, koji sigurno nastaje kad se suoči sa sobom. Možda si to već iskusio – kad se pogledaš u ogledalo i vidiš da deluješ zapušteno, mlitavo, imaš višak stomaka i manjak mišića. Kad osećaš da ne možeš više nijedan minut da izdržiš na poslu. Kad shvatiš da više ne možeš da se pretvaraš da si zadovoljan u vezi. Bilo šta da je u pitanju, poznaješ osećaj „dosta je bilo“. Doneseš odluku, povučeš liniju, okrećeš novi list. A onda postane teško. Ali, boriš se i pobeđuješ sebe i postižeš rezultate i osećaš se ratnički.

Većina promena izvedena je iz negativne perspektive, iz stanja besa prema sebi, iz osećanja da ti se više smučilo i da moraš nešto da preduzmeš. I to radi. Ali, ne moraš da čekaš da više ne možeš da izdržiš, da bi napravio pozitivnu promenu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DJ Isek (@isek___)

Možeš da se fokusiraš na ono što dobro funkcioniše, na vrednovanje najboljeg u sebi i drugima, na osnaživanje ličnog osećanja sigurnosti, da bi ostao otvoren i radoznao u odnosu na nove mogućnosti.

Stvarnost nije objektivna činjenica, već subjektivno iskustvo

Stvarnost nije stvarna – ukratko. Ovaj paradoks se dokazuje neprekidno, život se dešava svuda oko tebe, ali ti poznaješ samo svoj ograničeni domen. Zamisli da si na zabavi, koja je puna dobre energije, uzbudljiva i dinamična. Ali ti sve vreme razgovaraš sa osobom koja je bezvoljna i smorena i na kraju imaš utisak da je zabava dosadna i osećaš se bedno.

Vrlo retko razmišljamo objektivno, a strah pokreće najveći deo nesvesnog ponašanja – kako bismo ostali zaštićeni moramo uvek da mislimo na sebe. Kada izađeš iz subjektivnog načina posmatranja, vidiš ujednačeniju i dosledniju sliku. Menjajući subjektivno iskustvo objektivnim činjenicama, efektivno povećavaš svoju ličnu moć.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DJ Isek (@isek___)

Promena počinje kad počneš da postavljaš pitanja

Ne možeš naučiti ništa ako nisi otvoren za to. Preispitujući nešto – da li zaista možeš učiniti više i bolje, ili drugačije – otvaraš se ka mogućnostima.

Da li si nekad gledao neki film po drugi put i imao potpuno drugačiji doživljaj? Film se nije promenio, ali se promenilo stanje i raspoloženje u kome si ga gledao. Onog dana kada ti se film dopao, možda si bio odmoran, smiren i raspoložen i kao rezultat toga, bio si otvoren za pozitivan utisak.

Um očajnički nastoji da bude u pravu. Ono što kažeš sebi o tome šta se dešava, na kraju postaje tvoja stvarnost. Ako spustiš gard i dozvoliš svom „dečjem umu“ da se čudi i da bude fasciniran, primaš bolje utiske.

Comments