Uhvati im pogled

Naravno, oči otkrivaju najviše, one su ogledalo duše, a psiholozi kažu da su zenice vrata uma. Kada su raširene, ukazuju da osoba mnogo razmišlja, da joj mozak radi punom parom. Ali ako je um preopterećen, zenice se suze. Kada se sa nekim upoznajete, dakle, kad prvi put nekog sretnete i obratite pažnju na njega, zenice se prošire (i vaše i njegove). Ukoliko se nečije zenice pri takvom susretu prvo prošire, a zatim suze, znači da je osoba procenila da je ne zanimate i ne želi da nastavlja komunikaciju. Takođe, kada prvi put upoznate neku osobu, njene zenice se prošire. Ukoliko se prošire, a zatim suze, to znači da ta osoba nije zainteresovana za vas. Ukoliko ostanu raširene, znači da joj vaše društvo odgovara i da je zainteresovana za komunikaciju.

Ton glasa takođe mnogo otkriva

Pokušajte da ne slušate reči, nego njihovu melodiju i ton – neko govori nervozno, nerazgovetno i brzo, guta reči i naporno ga je pratiti, dok neko drugi isto tako govori brzo i saopštava mnogo informacija, ali to zvuči kao žubor hitrog potoka i prijatno je slušati. Osobe koje ne nastupaju otvoreno, jer nemaju dovoljno samopouzdanja, ili nešto kriju, često govore nedovoljno glasno i nerazgovetno, ili su bučne, ali naporne – njihov ton emituje energiju koja nije prijatna. Obratite pažnju na reči koje neko naglašava, ili na omaške u govoru, to ukazuje na to čime mu je um obuzet, da li ga u tom trenutku brine nešto drugo, ili je fokusiran na izlaganje, ili pokušava da ne kaže više nego što treba, ili vam (nesvesno) nešto stavlja do znanja.

komunikacija 1 Kako da povećaš svoju moć pronicanja u nečiji um

Posmatranje i slušanje

Da bi nekoga “skenirao” napravio skicu nečije ličnosti, prvi utisak nije dovoljan. Potrebno je da provedete sa njim neko vreme – jedno popodne, nekoliko poslovnih ručkova ili odlazaka na piće, a za to vreme posvetite svu svoju pažnju toj osobi. Nemojte nastojati da je animirate i zabavljate, nego je podstaknite da govori o sebi, o svojim interesovanjima, o poslu, porodici i slušajte i posmatrajte kao da samo ta osoba postoji na svetu. Upijajte svaku reč i posmatrajte svaki gest, dozvolite energiji te osobe da se ispolji i da vam stvori najtačniju moguću sliku – na taj način vrlo brzo nekoga možete upoznati, shvatiti kakav je tip osobe, kakav životni stil preferira, kojim se vrednostima rukovodi, šta joj je važno, čega se plaši i koje su joj slabosti. Osim toga, svako se lakše i radije otvara, ako oseća da ima nečiju punu pažnju – to uliva poverenje, opušta i pomaže da se ispolje one dobre osobine, koje možda niste uočili, jer je prvi susret prošao u znaku treme i nervoze, kao i one negativne, koje može samo za kratko da drži pod kontrolom, ili kojih nije ni svestan, a pokazuju se kad se osoba malo opusti.

Pritom, imajte na umu da i vi odajete svoje misli i sebe predstavljate na isti način – gestovima, pogledom, tonom glasom, disanjem, pažnjom, energijom. Ako želite da nekoga “pročitate” budite umereni i diskretni u ispoljavanju sebe, uživite se potpuno u ulogu slušaoca i posmatrača i ostanite neutralni – nemojte slati sagovorniku svoju energiju, osim ako ne želite da uspostavite dublji i kompleksniji odnos.

Izvor fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments