Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Vodič kroz emotivni nered – za početnike

Kako da doneseš odluke koje menjaju život

Nisu svi treninzi isti, a ovo je pet vrsta treninga koje možete isprobati

Šta misliš da devojka očekuje od tebe – a šta je njoj zapravo bitno

DRAM BEND: “Izdati prvi album je kao da si završio osnovnu školu”

Ovo su najavljeni albumi koje nestrpljivo iščekujemo u ovoj godini!

Kako da all black stajlinge ovog proleća učinite zanimljivijim

Razlozi zbog kojih će vas devojke ostavljati (jer ste emotivno nedostupni)

Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

#styleinspofriday – Noah Centineo

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Mrtvi uglovi koji vam ometaju manevrisanje u u seksu

Blog

Kako da prepoznaš i prevaziđeš predrasude

1/2

Nailaziš na probleme u komunikaciji sa ljudima, smatraju da si strog i često od tebe traže da imaš više razumevanja i tolerancije ili ti otvoreno govore da patiš od predrasuda i da si ograničen. Pa, svi imaju neke predrasude, koje otkrivaju u raznim oblastima života – čak se i najotvoreniji umovi sreću sa situacijama i ponašanjima koja osuđuju, jer ih ne razumeju.

Procenjivati i rasuđivati nije isto što i osuđivati – to je pokušaj da nešto razumeš i smestiš negde u svoj sistem vrednosti, ili da shvatiš da je to van okvira tvog sistema. Možda to jeste nešto ugrožavajuće, što unazađuje pojam ljudskosti, ali možda je tvoj sistem vrednosti previše zatvoren. Prevazilaženje predrasuda svakako spada u proces sazrevanja, ličnog rasta i razvoja, a evo kako da taj proces efikasno usmeriš.

kelli mcclintock SAZwNJRjOKk unsplash e1593812075621 Kako da prepoznaš i prevaziđeš predrasude

Počni tako što ćeš sledeći put kada se suočiš sa nečim što osuđuješ i ne odobravaš, najpre preispitati svoje stavove. Možda ti nisu poznati svi činioci i zaključuješ površno. Kada se o nečemu donosi presuda, saslušavaju se svedoci, pretresaju dokazi i slušaju se optuženi, optužba i odbrana. I angažuje se porota. Organizuj takav sistem u svojoj glavi – ne zauzimaj odmah mesto tužioca ili sudije, nego se uživi u svaku od uloga i na kraju, budi porota. U samom pokušaju da se staviš u različite uloge, proširuješ granice svog razumevanja i produbljuješ uvide – podižeš nivo svesti.

Preispitaj svoja shvatanja – da li su ona tvoja, ili se samo upravljaš prema usvojenom i nametnutom sistemu vrednosti, koji nikada nisi doveo u sumnju. Ljudi imaju nacionalne, rasne, verske predrasude, ali imaju i predrasude o ljubavi, vaspitanju, seksualnosti, slobodi, samostalnosti… Odakle potiču tvoje predrasude i na koji način ih bogatstvo i različitost sveta oko tebe nadilazi? Šta je ono što treba da prihvatiš, iako ti je strano?

Wannabe TV

Editors choice