Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Kako da prepoznaš i prevaziđeš predrasude

Kako da prepoznaš i prevaziđeš predrasude

1/2

Nailaziš na probleme u komunikaciji sa ljudima, smatraju da si strog i često od tebe traže da imaš više razumevanja i tolerancije ili ti otvoreno govore da patiš od predrasuda i da si ograničen. Pa, svi imaju neke predrasude, koje otkrivaju u raznim oblastima života – čak se i najotvoreniji umovi sreću sa situacijama i ponašanjima koja osuđuju, jer ih ne razumeju.

Procenjivati i rasuđivati nije isto što i osuđivati – to je pokušaj da nešto razumeš i smestiš negde u svoj sistem vrednosti, ili da shvatiš da je to van okvira tvog sistema. Možda to jeste nešto ugrožavajuće, što unazađuje pojam ljudskosti, ali možda je tvoj sistem vrednosti previše zatvoren. Prevazilaženje predrasuda svakako spada u proces sazrevanja, ličnog rasta i razvoja, a evo kako da taj proces efikasno usmeriš.

kelli mcclintock SAZwNJRjOKk unsplash e1593812075621 Kako da prepoznaš i prevaziđeš predrasude

Počni tako što ćeš sledeći put kada se suočiš sa nečim što osuđuješ i ne odobravaš, najpre preispitati svoje stavove. Možda ti nisu poznati svi činioci i zaključuješ površno. Kada se o nečemu donosi presuda, saslušavaju se svedoci, pretresaju dokazi i slušaju se optuženi, optužba i odbrana. I angažuje se porota. Organizuj takav sistem u svojoj glavi – ne zauzimaj odmah mesto tužioca ili sudije, nego se uživi u svaku od uloga i na kraju, budi porota. U samom pokušaju da se staviš u različite uloge, proširuješ granice svog razumevanja i produbljuješ uvide – podižeš nivo svesti.

Preispitaj svoja shvatanja – da li su ona tvoja, ili se samo upravljaš prema usvojenom i nametnutom sistemu vrednosti, koji nikada nisi doveo u sumnju. Ljudi imaju nacionalne, rasne, verske predrasude, ali imaju i predrasude o ljubavi, vaspitanju, seksualnosti, slobodi, samostalnosti… Odakle potiču tvoje predrasude i na koji način ih bogatstvo i različitost sveta oko tebe nadilazi? Šta je ono što treba da prihvatiš, iako ti je strano?

Wannabe TV

Editors choice