Predrasude možeš da prevaziđeš baš kao što možeš da promeniš loše navike – nije lako, ali je izvodljivo. Predrasude su loše navike u razmišljanju, pa zato unapredi svoje razmišljanje. Edukuj se, razgovaraj sa ljudima koji imaju različita uverenja, vežbaj mozak u pokušajima da razumeš motive i rezone koji ti nisu bliski.

Da bi prevazišao svoje predrasude, obrati pažnju na to šta govoriš sam sebi – da li stalno primećuješ ono što ne valja i nabrajaš nečije loše osobine, moguće loše ishode nekih situacija. Detektovanje negativnosti ukazuje na tvoju perspekitvu – ako ti je um fokusiran na mane i slabosti, stalno ćeš sve kritikovati, jer ćeš samo mane i slabosti i primećivati. Verovatno si isto tako strog prema sebi, kao i prema drugima, ali to je još jedan razlog više da stekneš više razumevanja – za sebe, kao i za druge.

oladimeji ajegbile ZEjk5MY5hp4 unsplash e1593812176859 Kako da prepoznaš i prevaziđeš predrasude

Ako je tvoj pogled na svet sužen, proširi ga. To proširenje se postiže svešću i tolerancijom – promeni tačku gledišta, ispitaj razne tačke gledišta, pogledaj od spolja ka unutra, umesto da uvek gledaš samo iz sopstvene perspektive. Čitaj više – u bilo kojoj vrsti literature naći ćeš zanimljive situacije koje prikazuju stereotipe i probleme koje oni izazivaju. Čitanje izaziva i vežba um više nego bilo koja druga aktivnost.

Putuj, kolko god možeš – upoznajući različite kulture i društva, stavljajući sebe u poziciju da osetiš kako oko tebe preovlađuje nešto što ti nije blisko, a možda ti i smeta, direktno te suočava sa predrasudama. Neki stereotipi se potvrđuju, a neki se ruše – često se istovremeno događa i jedno i drugo i to kada je reč o jednom istom stereotipu. Uviđajući i prihvatajući takve paradokse, prevazilaziš predrasude.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

 

Comments