Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Kako da prevaziđeš strah od neuspeha

Kako da prevaziđeš strah od neuspeha

1/2

Strah od neuspeha povezan je sa osećanjem da ne znate šta radite – i plašite se da ne pogrešite. Ali, život nema generalnu probu, život je igra i kada ne znate šta radite, to je avantura i otkrivanje. Greške su dozvoljene. Međutim, ako se plašite, kalkulišete, planirate i shvatate ozbiljno svoje obaveze i stalno osećate pritisak njihove težine na ramenima, teško ćete poverovati u to. Stalno ćete pokušavati da uradite stvari na pravi način, da pogodite koji je pravi način, orijentišući se prema onima koji, izgleda, znaju šta rade i nikada nećete otkriti svoj način – koji je jedini pravi za vas.

Zato vam je bolje da što pre poverujete da ozbiljnost i odgovornost ne znače da treba da budete zabrinuti i uplašeni i stalno oprezni, već da ozbiljno i odgovorno pristupite igri. U igri ne morate uspeti. Svaka je igra uspešna, jer njen cilj nije neko postignuće, nego igranje, kreativno razotkrivanje putem pokušaja i pogrešaka, praćenje svoje intuicije.

Strah od neuspeha prekriva kao čelična mreža, sve oblasti vašeg života – nikada niste dovoljno opušteni, jer nikada niste sigurni da znate kako treba. Kako da budete šarmantni, prijatni, pametni, da ostavite dobar utisak, da pokažete spretnost i spremnost, nikada niste dovoljno dobri i dorasli zadacima pred vama. Pokušavajući da izbegnete neuspeh, zapravo izbegavate baš onu odgovornost čiji teret osećate. Jer, ako nešto ne radite i izbegavate, onda ne možete ne uspeti. I tako, razvijate izbegavajuće taktike – radite dosadan posao, jer se bojite da u onom koji biste želeli da radite, ne biste bili dovoljno dobri. Menjate interesovanja, jer ako se ne posvetite ničemu do kraja, onda to i nije ozbiljno i ni na šta vas ne obavezuje. Imate površne emotivne odnose, iz istih razloga. Izbegavate zabavu sa prijateljima, jer se plašite da niste dovoljno zabavni, da ćete biti nespretni na košarci i glupi u društvenim igrama. Počinjete i prekidate pre nego što odete previše daleko, na svim životnim poljima.

Propuštate mnogo dobrih stvari, jer ne znate kako treba da ih radite uspešno i ne pada vam na pamet, da ne znaju ni drugi, ali se time ne opterećuju, prosto rade to što rade, istražuju, uče, prepuštaju se, raduju se i igraju, nesputano i prirodno. To je ono što oni znaju, a vi ne. Da se opuste i prepuste.

Wannabe TV

Editors choice