Kad upoznate nekog ko vam se sviđa, vi ste u mukama predstavljanja sebe, jer pokušavate da predstavite osobu koju zamišljate, pošto ona koja jeste, nije dovoljno dobra. I posle se mučite i iscrpljujete mentalno i emotivno, razmišljajući o tome kako je zvučalo toj osobi ono što ste rekli, šta ako niste ostavili dobar utisak, da li ste bili suviše napadni ili suviše stidljivi, da li ste govorili suviše ili nedovoljno…

Teško je biti istovremeno ranjiv i autentičan dok pokušavate da upravljate percepcijom drugih (kako vas doživljavaju i vide). Teško je povezati se sa drugima, ako niste povezani sa sobom. Teško je osećati se prihvaćeno i shvaćeno, kad toliko energije ulažete u to da delujete kao osoba koja ima sve odgovore i kojoj ne treba ničija pomoć.

Ali, treba vam pomoć. Sami ste dogurali dotle da ste stalno napeti i u strahu i da i dalje ne znate kako treba da radite nešto i zato to ne radite. Mnogi ljudi usredsređeni na svoju zamisao o tome šta treba da dostignu i nauče, uđu u terapijski proces, ili praktikovanje duhovnih tehnika, brinući sve vreme o tome da li to rade na pravi način. Rade na tome da se opuste i prepuste i prebacuju sebi što im tako loše ide. Umesto da se samo opuste i prepuste. Nema pravog načina na koji treba da izvedete opuštanje i prepuštanje, samo to radite.

Povezujući se sa svojim osećanjima, otvarajući se ka ranjivosti i autentičnosti, učite da ne postoje stnadardi koje treba da ispunite i da je sasvim u redu, ako ne znate šta radite i kako nešto da uradite. Da samo treba da rizikujete i počnete to da radite i učite usput. Putem pokušaja i pogrešaka. Shvatate da je dozvoljeno grešiti i da su greške korisne i poučne i da nema nikog ko je odmah u svemu besprekoran, niti ikog ko je sve vreme besprekoran u onome u čemu je inače besprekoran. Shvatate da ste ljudsko biće, podložno promenama raspoloženja, padovima i usponima energije i motivacije, podložno ciklusima i promenama – jer to je prirodno. Shvatate da biti opušten i prepušten, ranjiv i autentičan, znači biti prirodan. I prestajete toga da se plašite.

Naslovna fotografija: instagram.com/isek___

Brankica Milošević

Comments