Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Kako da prevaziđete otpor prema suočavanju sa neprijatnim osećanjima

1/2

Sa kojim se teškim emocijama stalno borite? Ljutnja i bes? Sramota? Osećanje krivice? Strah? Anksioznost? Možda pokušavate da „držite glavu gore“ i da se ponašate kao da je sve u redu, nastojeći da pred drugima sakrijete svoja osećanja, a možda ih krijete čak i od sebe. Možda pokušavate da se „anestezirate“ konzumiranjem raznih otupljujućih supstanci, možda bežite u preteranu aktivnost, verujući da ćete odagnati neprijatna osećanja ako ne date sebi vremena da mislite o njima i da ih doživljavate.

Niste jedini. Najveći broj ljudi se ponaša isto tako, pokušavaju da na sve načine izbegne suočavanje sa svojim osećanjima. Naučeni smo da su osećanja slabost, a da slabost ne smemo da pokazujemo, da nam se drugi ne bi rugali, da nas ne bi iskorišćavali i manipulisali nama putem naših slabosti. Navikli smo da stalno projektujemo lažnu sliku o sebi, predstavljajući se „boljima“ nego što jesmo. Ali ako to radimo, onda u dubini duše verujemo da nismo dovoljno dobri i da je potrebno da uverimo druge da jesmo i da od njih dobijemo potvrdu za to. Pri tom, zaboravljamo da drugi rade isto to – kriju i potiskuju svoja osećanja, nastojeći da se prikažu u najboljem svetlu, ostave utisak i dobiju priznanja. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Janis Danner (@janis_danner)


I tako se ništa ne rešava i ne pomiče na skali evolucije. Ostajemo zarobljeni u krugu igranja igara i održavanja iluzija. A šta rade naša teška i negativna osećanja za to vreme? Pa, ona se gomilaju i pretvaraju u emotivni toksični otpad, koji nas truje iznutra. Osećanja su direktno povezana sa telom, jer svako osećanje izaziva telesnu senzaciju u nekom delu tela (uglavnom u stomaku i grudima). Potisnuta osećanja celo telo koriste kao skladište i talože se u našim organima i ćelijama, manifestujući se kroz razne bolesti. Uprošćeno rečeno, da li biste više voleli da doživite srčani udar, ili da suočite sa svojim strahom od bliskosti i prepuštanja? Da li biste radije da razvijete kancer, nego da razotkrivate svoje osećanje krivice i da pronađete njegove korene i uzroke? 

Ne možete se dovoljno udaljiti od svojih osećanja, da biste se osećali bezbedno, iako to pokušavate, zato što se osećate ugroženo. Međutim, ona deluju i izdaleka i nastavljaju da vam prete i ugrožavaju vas, iako ste ih odgurnuli, zakamuflirali, ignorisali, negirali. 

Ta taktika ne radi. Ne daje rezultate (osim pomenutih – i raznih drugih – bolesti i nezravosti na telesnom nivou). 

Znate li šta radi? Šta je delotvorno? Pa, ono što odbijate da uradite – da postanete bliski sa svojim osećanjima, da ih prihvatite i prigrlite, umesto što ih odbacujete. 

Kako da prevaziđete svoj otpor i da se „intimizirate“ sa svojim osećanjima? 

Wannabe TV

Editors choice