Budite praktični, pokušajte ovako: Setite se neke osobe koja vam je bila iritantna, ili ste je zbog nečega osuđivali i nije vam se dopadala, a zatim ste imali prilike da tu osobu malo bolje upoznate i otkrijete da ste imali o njoj predrasude, da ona uopšte nije takva, kakva ste mislili da jeste i zbog čega vam se nije sviđala. Ta osoba vam je verovatno postala draga i simpatična, ili barem prijatna i vredna poštovanja. 

Postavite se prema svojim teškim, neprijatnim i negativnim osećanjima na isti način – dozvolite sebi da ih bolje upoznate, pa ćete uvideti da ona nisu ugrožavajuća i zastrašujuća, da možete da komunicirate sa njima i da od njih imate šta da naučite. 

Kad prihvatite svoje teške emocije, one vas više ne drže zarobljene strahom i naporom da od njih pobegnete (to zaista zahteve mnogo energije) i vi osećate čudnu lakoću i slobodu. Ta sloboda je uvek bila tu, samo su je neprijatna i bolna osećanja pritiskala svojom težinom (ta težina je recipročna količini energije koju ste uložili da odgurnete ta osećanja), a sada kad se više ne opirete, nestala je i težina. 

Neprijatnih osećanja se oslobađate tako što najpre njih oslobodite stiska u kome ih držite i pokušavate da ih kontrolišete i odgurnete. Sloboda za slobodu – dajte svojim osećanjima slobodu da budu prisutna, priznajte im validnost i prihvatite ih, zauzvrat ona će osloboditi vas. 


Bolna osećanja ne mogu da vas uslovaljavaju kada ste bliski sa njima, jer uloga emocija je da se kreću kroz nas, da podstiču našu fluidnost, a ne da služe kao gradivni materijal za zidove koje nastojimo da podignemo. Priznajte im njihovu ulogu, mesto i važnost u svom unutrašnjem svetu, pa će se zidovi sami srušiti, a vi ćete lakše disati, dalje videti i osećati se slobodnije, prirodnije i zadovoljnjije. 

Takođe, da biste sebi pomogli da prevaziđete otpor prema suočavanju sa teškim osećanjima, obratite pažnju na telo. Ako ste imali sukob sa voljenom osobom, ili sa prijateljem, ili uopšte, neku razmenu koja vas je uznemirila i potresla, obratite pažnju na deo tela koji šalje senzacije. Osećajte kako vam se uzlupalo srce, dišite i budite fokusirani na svoje srce i grudi. Možda vam treperi sve u stomaku i počinje da vas muči kiselina, ili osećate mučninu. Možda počinje da vas boli glava, ili osećate slabost u udovima, kao da ste oduzeti. Usredsredite se na telo, pratite i posmatrajte njegove senzacije i reakcije – gledajte taj živ organskih odnos između svog tela i svojih emocija, kao istraživač. Fantastično je koliko mudrosti i znanja naša tela čuvaju van naše svesti i naročito van naše kontrole, a uvid u to je veoma koristan. Možete pustiti da osećanja prođu kroz vas, bukvalno, i ne morate zadržati njihov toksični otpad u telu. Samo pratite proces, dišite i osećajte kako uznemirujuća osećanja prolaze i odlaze, a vaše telo preplavljuje smirenost, ljubav i blagostanje. 

Neurolozi kažu da je potrebno nešto manje od tri minuta da se emocija oslobodi kroz naš nervni sistem. Ali ako ste tek sada počeli da pratite i oslobađate svoja osećanja (koja su se godinama taložila) biće vam potrebno više vremena da se „pročistite“ i povratite stabilnost i smirenost. Radite ovo kao vežbu, ne morate čekati momenat naboja, radite sa onim koji već imate, koji ste već nakupili. Setite se svesno i namerno neke bolne emocije, nekog teškog osećanja koje ste potisnuli, i pronađite njegovo mesto u telu, a zatim ga „čistite“ iz sebe, osećajući kako vibrira i kako, sa svakim izdisajem popušta i odlazi. Tako ćete „retroaktivno“ izlečiti sebe, odnosno, sprečiti moguća ili ublažiti već postojeća nezdrava stanja organizma. 

Budite svoj iscelitelj – uzmite svoja teška osećanja i radite sa njima. To je zapravo rad na sebi i to je najzanimljiviji i najkorisniji posao koji možete da radite. 

Naslovna fotografija: instagram.com/janis_danner

Brankica Milošević 

Comments