Iako se tvrdoglavo držite očekivanja da stvari treba da budu onakve kakve vi želite da budu, stvari su obično onakve kakve jesu. A umesto da zbog toga besnite i smišljate strategije za borbu, treba da ih prihvatite. Ukoliko ostanete tvrdoglavo u gardu, zamahujući pesnicama, napadajući i braneći se, možda ćete razviti dobru boksersku tehniku i bićete zadovoljni sobom zbog toga, ali život neće prestati da vam priređuje situacije koje zahtevaju prevazilaženje ega i nalaženje skromnosti prihvatanja. Što ste borbeniji, to je ova lekcija za vas teža i izazovnija. Ali ako snagu svoje borbenosti i samopouzdanja okrenete ka unutra i upotrebite je za dosezanje do centra svog bića, do svog srca i duše, ona će se transformisati na najproduktivniji način. 

Ali kako to da uradite? Tako što nećete ništa raditi i preduzimati – samo posmatrajte i dopuštajte. Sarađujte sa onim što se događa, umesto da se tome suprotstavljate. Ne opirite se, prihvatajte. Upotrebite disciplinu za to. Onu rešenost i odlučnost koju poznajete i koju koristite u borbi, iskoristite da prestanete da pružate otpor i da se otvorite. Neće biti lako, zato nastavite da pokušavate.  

Nemojte tražiti da se stvari dešavaju onako kako vi želite, već želite da se stvari događaju onako kako je potrebno i sve što se dogodi prihvatajte. Nema dobrih i loših stvari, sve je dobro, jer je sve potrebno. Sve vas nečemu uči i nekuda vas vodi – putem ljubavi i razumevanja. 

Naslovna fotografija: instagram.com/kevinelezaj

Brankica Milošević 

 

Comments