Sa čim god da se mučite, u čemu god da ste zaglavljeni, koje god granice pokušavate da postavite ili proširite, treba vam više mudrosti i strpljenja. Više unutrašnje tišine, više prostora u umu i srcu da stvari sagledate, proživite, procesuirate i da iz njih nešto naučite. Približite se svojoj mudrosti, probudite je i produbite. 

Zamislite da su svi koje srećete vaša deca 

Možda niste roditelj, ali ste bili dete, možete da zamislite kako je bilo vašim roditeljima. Deca plaču, traže, vrište, besne, padaju – smetaju i ne daju vam mira. A roditelji ipak pronalaze strpljenje (često) i ljubav (uvek) da se njima bave, da ih umire, uteše i upute. Ovo je samo mentalna tehnika i naravno da nećete uvek imati strpljenja da se bavite onima koji vas ometaju i traže nešto od vas, ali proširićete perspektivu, ako ljude posmatrate na ovaj način, povećaće vam se empatija i manje ćete biti uznemireni. U redu je ako ne uspe svaki put – a kad ne uspe, gledajte sebe kao dete kome treba uteha, umirenje i uputstvo. 

Pokušajte da svakog dana naučite nešto 

To nije tako teško, jer postoji toliko mnogo stvari koje ne znate. Pročitajte knjigu. Razgovarajte sa ljudima i ispitujte ih o stvarima koje ih zanimaju, pa ćete saznati mngo više od jedne nove stvari dnevno. Od svakoga možete nešto da naučite, od stranca u prolazu, od sopstvenog deteta, od roditelja (čije stavove unapred odbacujete), od prijatelja (za koje mislite da ih dobro poznajete). Svako vas može iznenaditi i otkriti vam nešto što do sada niste znali, samo slušajte i osluškujte. Mudrost je tiha iznutra, ona koristi tu tišinu da bolje čuje kako unutra odjekuje ono što dolazi spolja. 

Upotrebite tehniku slušanja 

Povećajte ulog te unutrašnje tišine – kad neko govori i čini se da je završio, da je izložio ono što je hteo, sačekajte nekoliko sekundi. Ljudi ponekad zastanu, presaberu misli i tek onda kažu ono ključno. Nemojte uskakati čim neko zatvori usta, ne prekidajte ga i strpite se, ma koliko mu vremena trebalo da “dođe na stvar”. To je neprocenjiva veština slušanja, od koje ćete imati dobrobiti i vi i sagovornik. 

Comments