Kada ste ljuti, ostanite tihi 

I podignite ulog tišine još malo – kad osećate kako vas obuzima bes, nemojte reagovati, pronađite tišinu i ostanite u njoj. To je veliki izazov – bes je vruća i preplavljujuća emocija i tera vas, telesno i emotivno, da reagujete. Ali, vaš zadatak je da reakciju izmenite u akciju, da odaberete šta ćete učiniti sa svojim besom. Pokušajte da prihvatite ovo – kada ste ljuti, to je oblik straha, plašite se, jer vas neko na neki način napada. Možda vas napada svojim odbijanjem i arogancijom, možda ima loše namere, možda je dirnuo neku vašu skrivenu nesigurnost. A zatim, kad se naljutite, zapitajte sebe čega se plašite. To pomaže da održite tišinu, a čim počnete da se preispitujete i da tragate po sebi i svojim skrivenim sadržajima, ljutnja popušta i ustupa mesto nastojanju da otkrijete uzroke, da ih shvatite i da im oduzmete moć da vas navode na eksploziju. 

Ne bojte se slamanja i slabosti 

Pusite sebe da osećate i da se slomite pod teretom osećanja. Prigrlite bol, umesto da je potiskujete. Ne plašite se slomljenog srca, ranjivosti, zbunjenosti, ne plašite se straha. Na kom god nivou i u kom bilo aspektu da vam se događa slom, prihvatite ga, slomite se. Što se pre raspadnete na komadiće, pre ćete početi da se sabirate i otkriti rezerve snage, hrabrosti i mudrosti, koje se bude kad ste potpuno slomljeni i kad ego prizna poraz. 

Smanjite nekorisne aktivnosti

Nekorisno je na primer, upuštati se u rasprave ispod nečijeg nepovoljnog komentara na društvenim mrežama. Da li je iko ikada promenio uverenje, izvinio se i odstupio? Oni koji to čine, obično se ni sami ne upuštaju u besmislene rasprave, radije promišljaju i pokušavaju da sagledaju sve strane nekog problema, a to je korisno. Ne slušajte vesti koje vas uznemiravaju, ne ogovarajte, ne tolerišite one koji vas zamaraju, ne gubite vreme – umesto svih sitnih (i krupnih) nekorisnih stvari kojih ima stotinu dnevno, bolje je da ne radite ništa, čak i da ne razmišljate. U stvari, to je najbolje, ali to je disciplina koja traži da joj se posvetite. Zašto ne biste? Umesto da ispunajvate tišinu i prazninu besmislenom bukom i grajom površne živahnosti, utonite u sebe, pokušajte da ispraznite glavu, meditirajte, slušajte svoje disanje, otkucaje svog srca, boravite unutra i ne izlazite napolje. Kad počne na kratko da vam uspeva, shvatićete šta se traži, pa će vam uspevati sve češće, dok ne budete mogli da isključite um kad god hoćete. 

Budite glupi 

Pustite da oni koji više znaju idu napred, pa idite za njima. Pitajte, tražite savet, dozvolite da drugi urade nešto dobro za vas, da vam pomognu da se snađete. Sigurno ste okruženi ljubaznim, sposbnim i pametnim ljudima, dajte im priliku da zablistaju i da se pokažu – to je jedna vrlo korisna stvar.

Naslovna fotografija: instagram.com/svengold

Brankica Milošević 

Comments