Popularnost hrani vaš ego – poštovanje hrani vašu dušu

Veliki poroci velikih pisaca

Citati Thomasa Manna o čoveku, ljubavi, istini i vrlinama

8 Netflixovih Marvel heroja koje bismo voleli da vidimo u MCU

Zanimljive činjenice koje treba da znate o Tomu Hardyju

10 glumica u koje smo bili zaljubljeni 90-ih

Ivan Divan: “Ne bih odvajao svoju čovečnost od umetnosti”

Postavljanje granica – znak zrelosti i stabilnosti

Kako da bolje podnesete odbijanje

Iritantne stvari koje vam sigurno neće nedostajati – jer ste singl

Ovo je hrana od koje će vam mamurluk biti “kao rukom odnesen”

Ovo su najplaćeniji sportisti u 2021. godini, a evo koliko oni zarađuju

Hrvatska kompanija Rimac postaje većinski vlasnik Bugattija

Stvari koje rade pravi džentlmeni

Ovo je hrana koju bi trebalo da izbegavate nakon što napunite trideset

Blog

Kako da pronađeš izgubljenu jednostavnost

1/2

Život je svakog dana sve komplikovaniji, sa svom svojom moćnom tehnologijom, koja bi trebalo da olakšava stvari, sa prebrzim tempom i visokim zahtevima i očekivanjima koje nam postavlja društvo i koja sami sebi postavljamo. Činjenica je da ljudi uglavnom nisu svesni jednostavnih princima i praksi, koje su primenljive i delotvorne u kompleksnim situacijama – jednostavnost nam izmiče i zanemarujemo je, dok bi zapravo trebalo da joj se okrenemo i posvetimo. To je kao da stalno izmišljamo toplu vodu, umesto da jednostavno odvrnemo česmu.

Složene prakse i principi obično služe za pronalaženje brzih rešenja i postizanje bliskih ciljeva, koji opet služe održavanju status quo stanja, kome težimo, jer u tome jedino prepoznajemo stabilnost. Materijalistička praksa zapadnog sveta čini nas nefleksibilnim, krutim, usredsređenim na probleme, upletenim u komplikovane situacije i odnose, koji nas ne usrećuju i ne ispunjavaju, iako se u njih uplićemo tražeći zadovoljstvo i ispunjenje.

Složene strategije i načini proizilaze iz složenih problema i stvaraju više komponenti složenosti, koje imaju privid jednostavnosti. Mi prosto ne verujemo da stvari mogu biti jednostavne, jer živimo u svetu koji se stalno preslaže u novim komplikovanim obrascima i u kome nema mesta za perspektivu i koncept jednostavnosti.

A pravi razlog zašto svet teži složenosti i zašto više volimo komplikovanost, nego jednostavnost, jeste isplativost – složenost je profitabilna, a materijalna korist je vodič sveta u kome živimo.

Jednostavnost je često nematerijalnog kvaliteta (i tiče se direktno naših najdubljih potreba, odnosno, ispunjenosti i zadovoljstva), dok je komplikovanost na strani zarađivanja, zgrtanja materijalnih dobara i osvajanja statusa u društvu (što nas često ostavlja čudno praznima i navodi nas da se pitamo šta nam još nedostaje, a druge da se pitaju zašto je neko nezadovoljan i nemiran kad ima sve).

Wannabe TV

Editors choice