Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Glavni izvori stresa + kako da njima upravljaš

Kako da podstakneš svoju kreativnost

Životne lekcije (koje se stalno zaboravljaju)

Jednostavna pravila za uspešan život

Šta se dešava sa tvojim telom kad previše spavaš

Čemu ti služi meditacija

Kako da pronađeš izgubljenu jednostavnost

Kako da pronađeš izgubljenu jednostavnost

1/2

Život je svakog dana sve komplikovaniji, sa svom svojom moćnom tehnologijom, koja bi trebalo da olakšava stvari, sa prebrzim tempom i visokim zahtevima i očekivanjima koje nam postavlja društvo i koja sami sebi postavljamo. Činjenica je da ljudi uglavnom nisu svesni jednostavnih princima i praksi, koje su primenljive i delotvorne u kompleksnim situacijama – jednostavnost nam izmiče i zanemarujemo je, dok bi zapravo trebalo da joj se okrenemo i posvetimo. To je kao da stalno izmišljamo toplu vodu, umesto da jednostavno odvrnemo česmu.

Složene prakse i principi obično služe za pronalaženje brzih rešenja i postizanje bliskih ciljeva, koji opet služe održavanju status quo stanja, kome težimo, jer u tome jedino prepoznajemo stabilnost. Materijalistička praksa zapadnog sveta čini nas nefleksibilnim, krutim, usredsređenim na probleme, upletenim u komplikovane situacije i odnose, koji nas ne usrećuju i ne ispunjavaju, iako se u njih uplićemo tražeći zadovoljstvo i ispunjenje.

Složene strategije i načini proizilaze iz složenih problema i stvaraju više komponenti složenosti, koje imaju privid jednostavnosti. Mi prosto ne verujemo da stvari mogu biti jednostavne, jer živimo u svetu koji se stalno preslaže u novim komplikovanim obrascima i u kome nema mesta za perspektivu i koncept jednostavnosti.

A pravi razlog zašto svet teži složenosti i zašto više volimo komplikovanost, nego jednostavnost, jeste isplativost – složenost je profitabilna, a materijalna korist je vodič sveta u kome živimo.

Jednostavnost je često nematerijalnog kvaliteta (i tiče se direktno naših najdubljih potreba, odnosno, ispunjenosti i zadovoljstva), dok je komplikovanost na strani zarađivanja, zgrtanja materijalnih dobara i osvajanja statusa u društvu (što nas često ostavlja čudno praznima i navodi nas da se pitamo šta nam još nedostaje, a druge da se pitaju zašto je neko nezadovoljan i nemiran kad ima sve).

Wannabe TV

Editors choice