Pojednostavljući ovo objašnjenje možemo reći da se kvantitet povezuje sa komplikovanošću, a kvalitet sa jednostavnošću – i zato, ljudi biraju gomilanje stvari i imetka, umesto da se bave neugodnim unutrašnjim poslom samospoznaje, koji im zapravo može omogućiti da postignu onaj kvalitet kome teže.

Ispada da je komplikovanost lakša, a jednostavnost teža, što zvuči kontradiktorno, ali zapravo je baš tako. Rad na sebi je najteži posao za savremenog čoveka, koji se drži materijalnih vrednosti u potrošačkom društvu. Šire posmatrano, ovaj koncept omogućava ogromnim profitabilnim sistemima da funkcionišu iz dana u dan, a na duže staze, taj put nas vodi u iscrpljivanje resursa na svim nivoima – od ličnog razvoja, do ravnoteže prirode na planeti.

Jednostavnost se nalazi u načelu istine i korektnosti – a to su trajne vrednosti koje su u današnjem svetu zanemarene. Istina i poštenje odnose se pre svega na odnos prema sebi, na razumevanje sopstvenih poriva, motiva i namera, a zatim i na druge. Onaj ko je pošten prema sebi, neće dozvoliti sebi da bude nepošten i nekorektan prema drugima, jer jednostavnost istine i poštenja nalažu praksu poštovanja i praćenja jednog jednostavnog uputstva – ne čini drugima, ono što ne želiš da neko učini tebi. Osoba od integriteta je spremna da zanemari sopstvene interese i ličnu korist, u ime istine i poštenja, čime stiče kvalitet unutrašnjeg života, svest o tome šta je istinski važno, naspram nametnutih vrednosti potrošačkog društva, koje stvara lažne vrednosti i traži komplikovanja opravdanja da bi umirila savest. Složenost konzumerizma uči nas da lažemo sebe i druge i uvlači nas u zatvoren i skučen krug duhovne otupelosti.

Odabrati istinu i poštenje, nije lako, ali je sasvim jednostavno. I to je ono što treba da uradiš, zarad lične sreće i osećanja duboke ispunjenosti života, pravim i trajnim vrednostima, koje donose mir i stabilnost.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments