Traženje sebe je deo odrastanja i sazrevanja, ali u tom procesu često postajemo ono što se od nas očekuje, držimo se vrednosti koje smo usvojili bez preispitivanja i – ne osećamo se udobno i zadovoljno. Dakle, umesto da sve više nalazimo sebe i postajemo ono što jesmo, u životu je često upravo suprotno – sve više gubimo sebe i postajemo imitacija, karikatura, kopija… Kako da prepoznaš svoju autentičnost i da kreneš putem koje ti određuje tvoje pravo ja, putem samospoznaje i ličnog razvoja?

Pronađi samoću, da bi u njoj pronašao svoj glas

Kada se u životu osećaš izgubljeno i dezorijentisano, to je zato što je spoljašnja kakofonija zaglušila glas tvog srca – ne znaš šta da radiš i kuda da kreneš, jer ne čuješ sebe. Umesto toga, čuješ sve ostale, koji te na sav glas pozivaju da im se pridružiš. Ako osećaš da te to zastrašuje i zbunjuje, potraži glas svog srca, odnosno, omogući mu uslove, da bi mogao da ga čuješ. A ti uslovi su samoća i tišina, taj luksuz savremenog načina života, u kome ti se neko obraća u svakom trenutku – sa monitora svih uređaja koje neprekidno koristiš. Zato svi lajf koučevi, terapeuti i gurui savetuju boravak u prirodi, u tišini i bez savremenih sredstava komunikacije. Meditacija je jedan način za pronalaženje unutrašnje tišine, u kojoj ćeš moći da raspoznaš svoj autentičan glas.

alex woods pZVi92S ZMs unsplash e1596532486404 Kako da pronađeš pravog sebe

Obrati pažnju na unutrašnji sadržaj

Nasuprot okrenutosti životnim dostignućima i ciljevima van sebe (karijera, zarada, status, osvajanja, postignuća i pobede), postoje i unutrašnja dostignuća i ciljevi, koje u vrevi svakodnevice uglavnom u potpunosti zanemarujemo. Kada umiriš um i opustiš se, možeš da sagledaš svoje strahove, napetosti i pomešana osećanja, ona dolaze kao informacija, koju treba da slediš, jer te vodi do tvog autentičnog bića. Nešto u tebi zna da treba da se udalji od toksičnih sadržaja koji se u svakodnevici nameću kao neophodni i poželjni, a kad se to saznanje probije do svesnog uma, postaje ti jasno šta je ono što te uznemirava i plaši i na koji način da to odbaciš ili prevaziđeš. Što veći pritisak u spoljašnjem životu trpiš, to će ti jasnije biti, kada pogledaš sebe svojim unutrašnjim vidom, šta je ono što zaista hoćeš, kao i ono na šta ne treba da pristaješ.

Comments