Prigrli sve što te čini jedinstvenim

Kada pokušavaš da se uklopiš u nešto što ne odgovara tvojoj prirodi, osećaš se sputano i loše, nešto u tebi pati, jer se nalazi u neprirodnom i bolnom položaju. Zapitaj se koliku cenu uklapanja plaćaš? I šta je ono po čemu si jedinstven i sa čim ne želiš da praviš kompromise? Proceni svoju sposobnost za saradnju ili individualni rad, za ispunjavanje naređenja i praćenje uputstava ili preuzimanje inicijative, rizika i odgovornosti. Kada znaš gde u tom smislu spadaš, lakše ćeš pronaći posao koji možeš da obavljaš na najbolji način, kao i osobe sa kojima osećaš srodnost i povezanost. Ne trudi se da uvek budeš normalan i ispravan, već ispitaj i unapredi one svoje vrednosti (talente, interesovanja, osobine), koji te izdvajaju iz te “normale” i “zlatne sredine” – ne zapostavljaj te delove sebe koji su tu sa razlogom, da te upute ka tvom autentičnom JA.

max ilienerwise AkUOsKjuTPk unsplash e1596532529709 Kako da pronađeš pravog sebe

U teškim trenucima ne beži, nego se suočavaj

To ponekad znači da moraš da kopaš i istražuješ po sebi, kao u mračnoj pećini. Potrebno je mnogo hrabrosti da se upustiš u dubinsko preispitivanje, a to je baš ono što treba da radiš, kad se nalaziš u teškoj situaciji. Ne traži instant rešenja, ne pokušavaj da bežiš, da kuliraš, da maskiraš (kao što to inače svi rade, jer su tako naučeni), nego se okreni sebi, svojoj unutrašnjoj tišini, unutrašnjim sadržajima i informacijama koje nose tvoja osećanja. Patnja je mehanizam povezivanja sa sobom i ne treba da pokušavaš da je umanjiš ili izbegneš, već treba da je prigrliš. Ona ti daje najbolju perspektivu iz koje možeš da sagledaš svoje pravo biće.

Kreni putem kojim te vodi radoznalost

Radoznalost je ona dečja, autentična osobina, koja se sistematski sputava i gasi tokom odrastanja. Kada pronađeš nešto što te intenzivno zanima, od čega se osećaš kao da si odjednom uključen na neki izvor energije, kreni tim putem. Ono što te strasno interesuje, govori o tome ko si zaista.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

 

Comments