Izbegavajte da dajete savete i nudite rešenja

Nekome ko se dvoumi i pokušava da donese neku odluku ili da izbegne njeno donošenje, ne treba vaš savet i rešenje. On to već zna, samo treba sam da dođe do toga. Umesto da mu dajete predloge, postavljajte pitanja. O tome šta mu se čini najbolje u ovom trenutku, da li misli da će to biti dobro na duže staze, kakvih se posledica plaši, šta ga najviše brine po pitanju donošenja odluke i šta ga sputava da je donese. Jer to su pitanja na koje osoba sama sebi pokušava da odgovori, a ponekad ne znamo tačno šta mislimo, dok to ne izgovorimo. Zato su pitanja mnogo korisnija, nego nuđenje gotovih odgovora. Ako umete da razgovarate sa nekom ko se muči da donese neku ozbiljnu životnu odluku (ili bilo koju odluku) vaša veština slušanja je na terapeutskom nivou!

Kako da razvijete veštinu slušanja4 Kako da razvijete veštinu slušanja?

Uzdržite se od davanja sopstvenog primera

Korisno je podeliti iskustva sa ljudima, dok se ne požalite na nešto, ne znate da i drugi imaju takva iskustva, ali to se uglavnom odnosi na zdravstvene i administrativne probleme. Ako pokušavate nekome da pomognete, nemojte mu poručivati “I meni se to do dogodilo, znam sve o tome. Zapravo, znam mnogo više nego ti”. Upotrebite svoje iskustvo za razumevanje, jer ako počnete da pričate šta vam se to isto i još gore dogodilo, to nije ni empatija, ni konstruktivan razgovor.

Postavljajte pitanja na koja se ne može odgovoriti sa da i ne

Ako imate sagovornika koji ne nudi nikakav sadržaj za slušanje, potrebno je da ga “otvorite”. Zato postavljajte pitanja na koja je potrebno dati malo sadržajniji odgovor, tipa “kada si prvi put…” ili “šta se dogodilo…” “kakvo je to mesto…” Čak i ako dobijate “ne znam” odgovore, vaša pitanja nisu bespredmetna. Ona poručuju da ste zainteresovani i da tu osobu smatrate vrednom pažnje. A pažnja je najvredniji dar.

Pročitajte još i ovo:

Znaci da ste ekstrovertno-introvertna osoba

Da li nam pravila zagorčavaju život ili ga olakšavaju?

Strategije za odnose sa teškim osobama

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramu, Facebooku, Twitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Izvori fotografija: www.pinterest.com, www.dailymail.co.uk

Aleksina Đorđević

Comments