Ponekad ti treba da se dobro isplačeš. Uopšte, zbog života. Da otvoriš ventile i pustiš „mušku suzu, najtežu“ – mada ne očekuj da će biti dovoljno samo da zasuziš. Potrebno je da se isplačeš kao čovek, podigneš branu racionalnosti, otpora, stida, glupih uverenja da je sramota da muškarac plače i da ridaš i jecaš, dok se ne isprazniš.

Možda si izgubio nekog koga voliš. Možda te posao iscrpljuje. Možda život uopšte ne ide onako kako želiš, koliko god se trudio. Možda se osećaš bespomoćno i možda osećaš krivicu zbog nečeg. Možda ti je prosto dan bio grozan. Potencijalni razlozi za opravdan plač su gotovo beskonačni – ukoliko ti treba razlog i opravdanje.

Kad malo sazriš, shvataš da muškost nema veze sa čvrstinom koja se pokazuje u vidu smirenosti i nepodleganja emocija – čvrsto se lomi i puca, a nošenje sa osećanjima zahteva snagu elastičnosti. Plakanje je zdrava reakcija normalnog čoveka, ispiranje duše. Možda ti treba vremena da prevaziđeš stid zbog plakanja, ali na kraju, zaista shvataš da nemaš čega da se stidiš, da je to tvoja snaga i prednost i da se kroz ranjivost i osećajnost povezuješ sa bliskim osobama na mnogo dubljem nivou.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fabian Lück (@fabianlueck)

Ali, da bi se čovek dobro, pošteno i rasterećujuće isplakao, potrebni su uslovi – veći deo vremena moraš da se kontrolišeš i funkcionišeš i da nešto što te je potreslo i pogodilo odložiš i sačekaš trenutak privatnosti, da bi mogao da se isplačeš.

Dakle, potrebno je da budeš sam, negde gde ti niko neće smetati i gde možeš da se zaključaš, ako se tako osećaš bezbednije. Možda imaš odgovarajuću muziku, neku koja te uvek rastuži, jer te podseća na nekog, na srećne trenutke koji su zauvek prošli i koji se nikada neće ponoviti. A možda ti je potrebna bilo kakva muzika, da bi se osigurao da te niko neće čuti kad plačeš.

Sada možeš da sedneš i da se prepustiš osećanjima. Da se setiš svega što te rastužuje i povređuje, da pritisneš sve svoje prekidače koji dižu srčane brane i otvaraju suzne kanale. Ne moraš ništa da zadržavaš, sve možeš da pustiš, da isteče kroz suze.

Comments