Možda ti je ugodnije da se sklupčaš na krevetu dok plačeš, ili da zagrliš jastuče i sedneš na pod, ili da uradiš nešto što si radio kada si plakao kao dete.

Ne postoji vremensko ograničenje za dobar plač. On dolazi u naletima. Možeš se isplakati za desetak, petnaest minuta, a možeš plakati sat i više. Svaki put kad staneš da uhvatiš vazduh i obrišeš nos, jedan nalet plača se završava, ali možda nije gotovo. Sačekaj još malo, istraži još malo po svojim osećanjima, bocni bolna mesta, da vidiš da li još uvek cure. U pauzi se možeš pogledati u ogledalo, da vidiš kako izgledaš kad si uplakan i tužan. Niko nije lep dok plače, ali posle plakanja, svako je lepši, jer mu duša sija u očima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fabian Lück (@fabianlueck)

Kad suze usahnu i kad si siguran da si se pošteno isplakao, umij se i popij malo vode (da ne dehidriraš), a zatim se opusti. Daj svom telu i srcu vremena da osete okrepljenje koje dolazi nakon osećanja iscrpljenosti posle plača.

Najbolje je da sebi obezbediš vreme privatnosti do kraja dana, u kome ćeš čitati knjige i stripove, gledati filmove, raditi nešto opuštajuće dok ne zaspiš. Veče ćeš verovatno završiti sa osećanjem smirenosti i vedrine, jer to je efekat dobrog plakanja.

Preporučljivo je da naučiš da plačeš, kad ti je potrebno da se pročistiš od nakupljenog stresa, potisnutih osećanja, zamora i praznine svakodnevice i da plakanje primenjuješ kao svojevrsnu emotivnu i mentalnu detoksikaciju. Uvidećeš da je ovaj metod veoma efikasan i koristan.

Naslovna fotografija: instagram.com/fabianlueck

Brankica Milošević

Comments