Mnoge stvari nas sprečavaju da živimo slobodno, opušteno, razigrano, aktivno, ispunjenim životom, u kome smo sami glavni glumci, reditelji i producenti. Svi smo uslovljeni, kontrolišu nas naše navike (ili njihov nedostatak), naši strahovi i mišljenja i očekivanja drugih (a ti drugi su bliske osobe, porodica, zajednica – ljudi koji su nam važni). Sve to utiče na naše samopoštovanje i sprečava nas da otkrijemo svoje jedinstvene darove i talente. A njih svi imaju, čak i ako ih nisu svesni. Oni koji postižu izvanredne stvari jesu oni koji su osvestili svoje sposobnosti i talente, koji su krenuli njihovim tragom, jer su rešili da žive u samorealizaciji – i da to podele sa drugima.

Kako stoje stvari sa vama? Koji su vaši talenti, sposobnosti i darovi? I da li ste ih svesni ili ih zanemarujte, jer ih uzimate zdravo za gotovo, ili ste možda počeli da razvijate svoje kvalitete?

Bez obzira gde se nalazite, život je otkrivanje vašeg autentičnog ja, pronalaženje sklada sa sopstvenim najvišim vrednostima. Zato ne smete podleći ograničavajućim okolnostima i ostalim sputavajućim faktorima, verujući da vas nešto spolja sprečava i ometa, oduzima fokus i energiju. Svi spoljašnji uticaji smanjuju vaš potencijal kad poverujete u njihovu važnost i dozvolite im da upravljaju vašim životom – strah od osude i odbacivanja, nastojanje da ispunite tuđa očekivanja, navika da se prema sebi odnosite kao prema gubitniku, da o sebi mislite da niste dovoljno dobri i zaslužni… Kada upravljanje svojim životom prepustite ovim strahovima i uverenjima, možete se kladiti na pad i gubitak. Ali vidite, vi možete dobiti tu opkladu, a to menja perspektivu.

Ovaj „obrt“ na relaciji dobitka i gubitka, pokazuje da možete preuzeti kormilo, osnažiti svoju odlučnost i karakter, razmisliti o problemima i preprekama u svom životu i suočiti se sa pravim uzrocima osećaja da ste sputani i ograničeni.

Mnogi su pod kontrolom svojih navika, jer biraju manje od optimalnih rutina – zato što je tako lakše. Ali, to ima svoju cenu, a račun brzo stiže na naplatu. Nemojte živeti ispod svojih sposobnosti, već angažujte svoje sposobnosti da živite onako kako želite. Zbog svojih loših navika, mnogi uopšte nisu svesni svojih potencijala i to je jedna od najvećih prepreka u preuzimanju kontrole nad svojim životom. Koje su vaše loše navike? Nabrojte ih i zatim naterajte sebe da se pokrenete i krenete ka onome što je u vašem najboljem interesu.

Ako vam uvek uspeva da izbegnete vežbanje i kretanje zato što niste raspoloženi, ostavite raspoloženje po strani i uvedite vreme za vežbanje i kretanje koje ćete iskoristiti, bez obzira na to kako ste raspoloženi. To se zove disciplina. Stalno ćete biti u iskušenju da opet smislite neki izgovor, da popustite sebi, a kad počnete o tome da razmišljate, posmatrajte svoje misli, uvažite ih, a zatim im se zahvalite i ipak uradite ono što vam je u rasporedu. Potrebno je da ostavite po strani prolazna osećanja da biste se fokusirali na uvođenje dobrih i zdravih navika.

Comments