Strahovi u tolikoj meri vladaju našim životima, da nam oduzimaju priliku da uživamo, radujemo se i stvaramo. Odrastamo ograničeni roditeljskim strahom, zbog kog su nastojali da nas zaštite, da nas upozore i bdeli nad nama, ulivajući nam uverenje da je svet opasan i da nam se svašta može dogoditi. Njihovi glasovi upozorenja urezani su u naš program, uslovljeni smo da se plašimo rizika, odnosno, da svaki impuls i spontano reagovanje smatramo rizikom. Naučeni smo da se držimo svoje zone komfora, jer je u njoj sigurno.

Da strahovi ne bi upravljali vašim životom, morate ih transformisati. Suočite se sa njima direktno – to je jedini način da uvidite da strah uopšte nije tako strašan kao što mislite. Plašite se negativnih i neprijatnih emocija – ne pokušavajte da izbegnete situacije u kojima znate da ćete ih osećati. Setite se da su emocije prolazne (protočne) i da ćete ih kanalisati tako što ćete im dozvoliti da prođu. Krenite tamo gde vam strah ne dozvoljava da idete, kako biste se sami uverili da ispod kreveta nema čudovišta – osim paučine i prašine, koju možete počistiti.

Svima nam je stalo do mišljenja drugih i nastojimo da ispunimo očekivanja onih koji su nam važni. Retko ćete sresti nekog ko je toliko samosvestan da može da kaže „šta drugi misle, njihova je stvar“ i da to zaista misli i oseća. Potrebno je zaista da dobro poznajete sebe, da cenite svoje vrednosti i da budete autentična ličnost, da biste se oslobodili uticaja mišljenja drugih, a to teško možete postići u mladosti. Sa sazrevanjem dolazi otpor, a taj otpor prema onome što drugi nameću treba da transformišete u pokretačku snagu, u pronalaženje svojih temeljnih vrednosti, svoje snage, integriteta i mudrosti, tako da svoje izbore možete praviti nezavisno od onog što bi drugi hteli da vi radite.

Ne možete se jednostavno zatvoriti za mišljenje drugih, a ostati nesrećni, ljuti i isfrustrirani što vas oni ne prihvataju, odnosno, što ne ispunjavate njihova očekivanja. Tada podležete osudi, verujete da ne zaslužujete ljubav i poštovanje i loše se odnosite prema sebi. Zato preispitajte šta je ono zbog čega želite da se prilagodite drugima, kakvu prednost imate, kakvu dobit (bilo koje vrste) ispunjavajući tuđa očekivanja, na račun sopstvenog nezadovoljstva. Često se tu nalazi potreba da budete voljeni i poštovani, što plaćate samopoštovanjem i samopouzdanjem. Morate pobediti ovo ograničavajuće ponašanje i napraviti izbore za sopstvenu dobrobit, nezavisno od svih.

Kada se otmete kontroli koju nad vama imaju loše navike, strahovi i tuđa očekivanja i vrednosti, onda ste slobodni da ostvarite život kakav želite za sebe.

Naslovna fotografija: instagram.com/thesorensen

Brankica Milošević

Comments