Lažna ruka

Treba ti aistent i rekvizit – lažna ruka, odnosno ruka lutke (iz izloga) gumena rukavica, koju ćeš nečim ispuniti da zadrži oblik. Sedi za sto, stavi ispred sebe lažnu ruku i drugu ruku pored nje. Jednu svoju ruku držaćeš sakrivenu ispod kutije, takođe na stolu. Lažnu ruku treba da postaviš tako da iz tvog ugla stoji umesto ruke koju si sakrio. Posmatraj svoju pravu i lažnu ruku jednu pored druge, ispružene na stolu. Zamoli asistenta da sedne preko puta tebe i da nekoliko minuta trlja tvoju pravu i lažnu ruku. Nakon nekoliko minuta trebalo bi da “usvojiš” lažnu ruku kao da je deo tvog tela.

Sada nastupa zanimljiv deo – kad stekneš osećaj da je lažna ruka tvoja sopstvena, neka je asistent udari čekićem (dovoljno jako). Osetićeš bol i teskobu, jer si uspešno prevario mozak, koji misli da lažna ruka pripada tvom telu.

Prukinjeva svetla

Jan Prukinje, jedan od utemeljivača savremene neuronauke, otkrio je ove halucinacije kao dete. Prvo je zatvorio oči (važno!), a zatim okrenuo lice prema suncu i počeo brzo da pomera ruku napred i nazad, pred zatvorenim očima. Nakon nekoliko sekundi, Prukinje je primetio niz prelepih oblika koji su postajali sve izraženiji.

Naučnici su usvojili ovaj metod i napravili specijalne naočari koje simuliraju postupak blokiranja svetla, što dovodi do “kratkih spojeva” u vizuelnom delu mozga. Um na to reaguje stvaranjem imaginarnih slika.

Izvor fotografija: instagram.com/mens_confidence

Brankica Milošević

Comments