Ako želite da se istaknete, da budete zapaženi i uspešni, treba da se razlikujete od drugih. Pomalo sarkastična poruka o uspehu kaže: “Da biste postigli uspeh, radite sve suprotno od onog što svi rade.” Evo liste primera šta to u poslovnoj (i životnoj) praksi znači.

Ne morate da poštujete sva pravila, neka možete i prekršiti

Pravila uglavnom služe da vas upute i vode kroz proces, ali slepo pridržavanje pravila ograničava kreativnost. Budite svesni toga i procenite koja pravila je potrebno poštovati, a koja vas sputavaju i treba da ih prekršite.

Umesto da ispunjavate očekivanja, prevaziđite ih

Uvek dajte više i bolje. Zaslužite poverenje, podignite standarde. Ne očekujte da će vas zbog toga svi voleti, ali svi će vas poštovati.

Kako da se razlikujete od drugih Kako da se razlikujete od drugih? (1. deo)

Umesto da budete dobri u svemu, budite najbolji u jednoj stvari

Koliko god da ste multitalentovani, sposobni za sve i sve vas zanima, ne možete biti univerzalni stručnjak, neće vam to priznati. Specijalizujte se za jednu oblast, fokusirajte se na nju, studirajte je, unapređujte svoja znanja i kompetencije i – briljirajte. Ljudi nemaju poverenja u nekog ko zna sve, ali ako ste stručnjak u jednoj oblasti, ukazaće vam svako poverenje.

Plan za sutra ostvarite danas

Pokažite da ste ambiciozni, sposobni, organizovani, da vam ništa nije teško i prezahtevno. Vašim kolegama se to verovatno uopšte neće dopasti, ali vama će biti od koristi.

Comments