Prva tri dana je najteže – tada je izazov biti disciplinovan i odoleti iskušenjima. Posle pet dana žudnja za nezdravom hranom se smanjuje, a pojačava se osećanje samopouzdanja – ti si taj koji kontroliše svoje želje, sprovodi svoje namere i upravlja svojim životom.

U narednih desetak dana, otkrićete da su vam zdravi napici i veće količine svežeg voća i povrća sasvim dovoljne da ne budete gladni, a da vam daju mnogo više enrgije, nego hrana koju ste ranije konzumirali.

Posle prolaska kroz izazovnu detoksikaciju, mnogi odluče da u potpunosti prihvate zdrav način ishrane i nastave da grade i neguju zdrave navike, jer se neuporedivo bolje osećaju i ne žele da to bude samo prolazno stanje. Kad shvatiš da možeš ne samo da živiš, nego i da mnogo bolje funkcionišeš, da se subjektivno i objektivno bolje osećaš, da bolje izgledaš i zračiš zdravljem i svežinom, želećeš da usvojiš trajan zdrav stil života.

Uz zdravu ishranu, joga vežbe i meditaciju, preporučuje se i čitanje, slušanje muzike, bavljenje nekim kreativnim radom (slikanje, pisanje, vajanje, obrada drveta, pravljenje kolaža, uređivanje bašte…) kao oblik mentalne detoksikacije i prekidanja zavisnosti od kompujutera i televizije. Idelano bi bilo da odlaziš na plivanje, masažu i spa tretmane, da bi kompletirao sprovođenje mentalne i fizičke higijene i pročišćenja.

Naslovna fotografija: instagram.com/nohow

Brankica Milošević

Comments