Svi prave greške u procenama, ali u toku sazrevanja uči se iz prošlih iskustava. Da biste unapredili svoj zdrav razum – nasuprot tvrdoglavosti i besmislenosti – potrebno je da prepoznate razliku između razumnih i nerazumnih uverenja, ponašanja i očekivanja.

Besmisleno je i nerazumno očekivati da drugi promene svoje ponašanje

Jedina osoba na koju možete uticati jeste vi sami. Kada promenite svoj odgovor ili stav prema situaciji, sebe osnažujete. To znači da postoje određene beskorisne situacije u kojima ne možete imati nikakav uticaj, ali možete odlučiti kako ćete reagovati i kako ćete se osećati u vezi sa tim. Sposobnost puštanja nekih stvari nije slabost, već snaga. Ako nastavite da radite ono što ste uvek radili, dobićete ono što ste uvek imali.

Ogorčenost je besplodno osećanje

Ogorčenje je uzaludno – kao kada pijete otrov i očekujete da se druga osoba otruje. Potrebno je, dakle, da promenite način na koji reagujete i kako se osećate. Ako je to izbor između krivice i ogorčenja, psiholozi savetuju da izaberete krivicu – ona nije toliko destruktivna i možete raditi sa njom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kevin Elezaj (@kevinelezaj)

Kratkoročna zadovoljstva

Svi uživamo u kratkoročnim zadovoljstvima – hrani, zabavi, ispunjavanju svojih želja i impulsa. Ali, ako vas impuls navede da uradite nešto besmisleno, što može uticati dugoročno na vas, onda morate obuzdati svoja kratkoročna uživanja. Recimo da imate impuls da se „istresete“ i pošaljete ljutiti mejl nekome važnom, ili da potrošite novac koji ste uštedeli na nešto što vas trentuno privlači. Živeti u sadašnjosti ne znači ponašati se impulsivno i nepromišljeno, nego biti dovoljno prisutan i svestan da možete da pravite razumne izbore. Zato, kada nešto hoćete da uradite, zapitajte se da li će to za vas i kasnije u životu imati smisla.

Pesimizam

Brojna istraživanja pokazala su da pesimizam skraćuje život i čini ga neprijatnijim za življenje. Realizam je u redu, ali kada se pomeša sa malo optimizma, može promeniti vaša očekivanja i na taj način promeniti vaš stav, što menja i način na koji ljudi reaguju na vas. Ako idete unaokolo misleći da će se desiti najgore, verovatno ćete i naći potvrdu za svoj pesimizam. U pravu ste ako mislite da možete, ali u pravu ste i ako mislite da ne možete – vaša uverenja određuju vaša ograničenja. Zato, menjajte uverenja, to je razumno.

Comments