Preterivanje

Svaki oblik preterivanja neguje slabosti i suprotno je od zdravog razuma. Od prekomernog konzumiranja alkohola i prejedanja, preko prekasnog odlaska na spavanje, do preteranog rada. Ljudi često preteruju, jer je teško biti disciplinovan i održavati ravnotežu, iako je to jedino razumno. Kada preterujete, osećate se bolesno, letargično, iscrpljeno, jer vas preterivanje izbacuje iz ravnoteže i oduzima vam energiju. Možda na taj način uspešno potiskujete svoje probleme o kojima ne želite da mislite i ne znate kako da ih rešite, ali to je neproduktivno i besmisleno. Zato, uspostavite ravnotežu, ponašajte se odgovorno prema sebi (i suočite se sa svojim problemima).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kevin Elezaj (@kevinelezaj)

Razumna ponašanja koja poboljšavaju kvalitet vašeg života i podižu raspoloženje dostupni su alati, koje je lako primeniti. Praktikujte zahvalnost. Na kraju dana pokušajte da se setite tri stvari zbog kojih ste zahvalni. To ne mora biti nešto veliko – nije bilo gužve u saobraćaju i stigli ste na vreme, čuli ste neku dobru vest, partner je bio duhovit i nežan, popili ste jutarnju kafu u potpunom miru… Odlazak na spavanje nakon prisećanja dobrih stvari zbog koji ste zahvalni, postavlja vas na pozitivnu spiralu koja se kreće naviše. Pet minuta zahvalnosti pred spavanje mogli bi da vam promene život.

Sledite svoje vrednosti, nemojte samo ići kuda i svi, linijom manjeg otpora. Budite svoji – to nije lako, ali je razumno i zdravo. Nemojte se slagati sa ponuđenim opcijama samo zato što je tako lakše, uverite se da učestvujete u stvarima u kojima nalazite sebe. U suprotnom, udaljavate se od sebe i to se odražava na vaše fizičko i mentalno zdravlje. Živite svoj život u skladu sa sopstvenim uverenjima, potrebama i parametrima – tako unapređujete svoj zdrav razum i svoje ukupno zdravlje.

Naslovna fotografija: instagram.com/kevinelezaj

Brankica Milošević

Comments