Savršene ideje za tetovaže kod muškaraca

Kako muškarcima uspeva da oteraju stvarno kvalitetnu ženu

Kad u životu želiš nešto više

Kako da zadržiš onu do koje ti je stalo

Pogrešna uverenja kojih treba da se oslobodiš zarad svog mentalnog zdravlja

Kako da pronađeš svoju snagu

Najveće želje savremenog (mladog) sveta

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Zašto vam uspeh izmiče

Miodrag Majić, autor romana “Deca zla”: Izvesno je da ćemo u dogledno vreme imati i igranu seriju po motivima ovog romana

Kad “prebaciš” iz ekstrovertnosti mladosti u introvertnost zrelosti

Ghosting, stop: Šta možeš da kažeš, umesto da samo nestaneš

Uznemirujuće stvari koje nikada nisi ni želeo da znaš o ženama

Rečenica kojom ćeš zavesti svaki znak u horoskopu

Uvidi koje treba da uvedeš u praksu do tridesete

Blog

Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

1/2

Osećanje besa ti je poznato i prihvatljivo – društvo ohrabruje muškarce da se ljute i besne, “udaraju šakom o sto” dok istovremeno obeshrabruje ostale emocije, koje se smatraju pokazivanjem slabosti. U patrijarhalnim okvirima, nije prihvatljivo da muškarac plače, ali je prihvatljivo da besni. Bes je povezan sa osećanjem moći, a nežnost sa slabošću.

Oslanjajući se na zastrašivanje i razornu snagu besa, muškarci su naneli svetu (i sami sebi) sasvim dovoljno štete, a danas su svi ohrabreni da prevazilaze stereotipe. Ipak, to nije lako. Zato je korisno da naučiš kako da transformišeš bes i upotrebiš njegovu energiju kao pogonsko gorivo – u konstrukivne, umesto u destruktivne svrhe.

alessandro bellone sb26HOlo0W0 unsplash e1593521493192 Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Bes aktivira hemiju mozga koja podstiče akciju, ali da bi mogao da ga koristiš, da njime upravljaš i da ga transformišeš, potrebno je da ga prihvatiš i “uhvatiš” u trenutku. Ako se prepuštaš slepom besu, ili ga potiskuješ, dovodiš sebe u stanje stresa – nagomilan bes proizvodi toksično emotivno okruženje, od koga se braniš cinizmom, gorčinom, prezirom, koji umeju da eruptiraju i obruše se na osobe koje su ti bliske ili one koje su ti se prosto našle “pri ruci” i koje su žrtve tvog besa. A zbog toga se osećaš loše i gomilaš toksičan emotivni otpad.

Dakle, bes je potrebno osloboditi, a u transformativnom smislu, potrebno je osloboditi ga se – zadržati njegovu energiju, ali promeniti osećanje.

1/2

Comments

Wannabe TV

Editors choice