Osećanje besa ti je poznato i prihvatljivo – društvo ohrabruje muškarce da se ljute i besne, “udaraju šakom o sto” dok istovremeno obeshrabruje ostale emocije, koje se smatraju pokazivanjem slabosti. U patrijarhalnim okvirima, nije prihvatljivo da muškarac plače, ali je prihvatljivo da besni. Bes je povezan sa osećanjem moći, a nežnost sa slabošću.

Oslanjajući se na zastrašivanje i razornu snagu besa, muškarci su naneli svetu (i sami sebi) sasvim dovoljno štete, a danas su svi ohrabreni da prevazilaze stereotipe. Ipak, to nije lako. Zato je korisno da naučiš kako da transformišeš bes i upotrebiš njegovu energiju kao pogonsko gorivo – u konstrukivne, umesto u destruktivne svrhe.

alessandro bellone sb26HOlo0W0 unsplash e1593521493192 Kako da upotrebiš bes kao pogonsko gorivo

Bes aktivira hemiju mozga koja podstiče akciju, ali da bi mogao da ga koristiš, da njime upravljaš i da ga transformišeš, potrebno je da ga prihvatiš i “uhvatiš” u trenutku. Ako se prepuštaš slepom besu, ili ga potiskuješ, dovodiš sebe u stanje stresa – nagomilan bes proizvodi toksično emotivno okruženje, od koga se braniš cinizmom, gorčinom, prezirom, koji umeju da eruptiraju i obruše se na osobe koje su ti bliske ili one koje su ti se prosto našle “pri ruci” i koje su žrtve tvog besa. A zbog toga se osećaš loše i gomilaš toksičan emotivni otpad.

Dakle, bes je potrebno osloboditi, a u transformativnom smislu, potrebno je osloboditi ga se – zadržati njegovu energiju, ali promeniti osećanje.

Comments