Teško je u današnje vreme biti smiren i temeljan, jer svi žure, na poslu nas pritiskaju rokovi, za privatan život nemamo dovoljno vremena, a za sebe najmanje. Stres je sastavni deo svačije svakodnevice, i isto tako, najveći faktor svih problema savremenog sveta. Svi saveti o mentalnom i fizičkom zdravlju upućuju nas na usporavanje, vraćanje prirodi, na otpor savremenom užurbanom načinu života, a ni ovi nisu različiti! Dakle, evo kako da malo usporiš i ostaneš stabilan, duševno i fizički uravnotežen i zdrav.

Ustani malo ranije

Navika da skačeš iz kreveta i žuriš da ne zakasniš, doprinosi stresnom početku dana. Iako time dobijaš pola sata ili više spavanja, na drugoj strani si u gubitku. Zato je bolje da ustaneš ranije, da bi mogao na miru da se spremiš za početak dana – da vežbaš desetak minuta, doručkuješ, istuširaš se i kreneš na vreme u susret dnevnim obavezama, bez straha da ćeš zakasniti.

Pešači kad god možeš

Ako do posla i nazad prelaziš veliki put, to je samo po sebi stresno i zamorno. Ali hodanje pomaže da se razbistri mozak i da se energija uravnoteži. Ukoliko se voziš gradskim prevozom do posla, siđi stanicu ranije i prepešači ostatak puta, kao i u povratku. Ako se voziš autom, pronađi parking par blokova pre svog odredišta, da bi mogao da prepešačiš tu razdaljinu. Penji se stepenicama, umesto da koristiš lift – koristi svaku priliku da hodaš, umesto da se voziš.

Comments